Het is crisis voor iedereen, en er moet bespaard worden. Daarom is het geen slecht idee om ook te besparen op ons voedsel. Dit kan zonder kwaliteitsverlies. Dit vraagt echter wel een beetje aandacht, tijd en goodwill. Daarom hebben we 5 tips gezocht die je enkele euro’s kunnen besparen bij je wekelijkse boodschappen. Reken zelf maar eens uit hoeveel jij zou kunnen besparen.
Besparen bij de aankoop
Als je gaat winkelen kun je best voor de huismerken kiezen. Deze zijn vaak tot 30% goedkoper dan de bekende A-merken. Wat groeten en fruit betreft kun je best seizoensgebonden kopen. Dit scheelt ook een heel pak in prijs.
Winkelen de dag voor een sluitingsdag ( zon- of feestdag ) is ook een goed idee. Dan wil de supermarkt nog snel de producten verkopen die tegen de houdbaarheidsdatum zijn. Vaak worden er ook kortingen gegeven op feestdag gebonden producten ( kerstkalkoen, sint chocolade,… ) Door hier mee op te letten kun je vaak goede koopjes doen.
Ook is het aangeraden om naar de lokale markt te gaan tegen sluitingsuur. De marktkramers geven dan vaak grote kortingen.
Je kan ook overwegen om zelf voor je groenten te zorgen. Of er zijn zelfs planten in je tuin die eetbaar zijn.
Let op bij het bewaren van je voeding.
Een energiezuinige diepvriezer is in aankoop misschien wel iets duurder, maar dit is snel terugverdient. Ook kun je deze dan vol stoppen met vlees en vis die goedkoper verkocht worden omdat ze de vervaldatum naderen.
De vervaldatums op verpakkingen betekenen niet dat het eten slecht is. Het betekend enkel dat de winkel na deze datum het voedsel niet meer mag verkopen. Zo kun je eieren tot wel 5 weken na de vervaldatum gebruiken ( mits ze goed bewaard te hebben natuurlijk ). En sterker nog, gedroogd en ingeblikt voedsel word nooit slecht, ongeacht de datum die op de verpakking staat.
Het loont ook altijd om bijvoorbeeld bolognese saus in te vriezen voor wanneer je weinig tijd hebt, iets zelfgemaakt kunt opwarmen in plaats van eten te bestellen. Eten bestellen en aan huis laten leveren is gemakkelijk, maar voor gemak betaal je ook altijd een prijs.
Besparen tijdens de bereiding van je voeding.
Bij het bereiden van je gerecht is het aangeraden om het deksel op de pot te doen. Op deze manier kun je tot 3x minder energie verbruiken. Ook kun je om nog meer te besparen 3 minuten voor je gedaan hebt met koken, je kookplaat uitzetten. De kookplaat geeft nog lang genoeg warmte af om je gerecht af te werken, zonder dat je nog stroom verbruikt.
Ook teveel koken is een manier van verspillen. Als je te veel kookt kun je best de restjes invriezen of in de koelkast bewaren in plaats van weggooien. Zo kun je eens per week een kliekjesdag inlassen. Op deze manier kan iedereen in je gezin die dag eten wat hij het lekkerste vind.
Besparen door het afval dat je maakt.
Voor afvalverwerking betalen we ook enorm veel geld. Dit kun je vermijden door minder aan te kopen, of door een compostbak aan te schaffen. Kippen kunnen ook helpen om je keukenafval te verminderen. Hier heb je nog het voordeel dat je er eieren voor in de plaats krijgt, zodat je deze ook niet hoeft aan te kopen! Dit is dus een win-win situatie.
Let op voor gewoontes
Als je tijdens het eten op je bord kijkt… is het duurste dat er op ligt? Het vlees! . Misschien is het aangeraden om 1x per week vegetarisch te eten. Op die manier moet je 1 portie vlees minder aankopen. Op jaarbasis is dit een behoorlijke besparing die weinig moeite vraagt.
Ook kun je best later op de avond eten. Zo vermeid je dat je ’s avonds nog honger krijgt en chips of andere snacks gaat eten. Beter voor de portemonnee, en voor de gezondheid 😉