• 4 december 2022

Deze tips helpen je beter studeren.

Studeren voor je examens is belangrijk om geslaagd te zijn.  Maar hoe moet je daar nu zo efficiënt mogelijk aan beginnen?  De leerstof lezen is meestal niet voldoende en word niet gewaardeerd door je ouders.  Daarom hebben we 5 tips voor jou zodat je zelfs de moeilijkste examens met succes kunt afronden. Maar de belangrijkste willen we al als eerste cadeau doen.  Begin op tijd!  Er is niets zo stresserend om last minute nog al je leerstof te moeten gaan behandelen.

Kies de juiste studeerplaats waar je niet afgeleid word

Bij een goede plaats om te studeren is het belangrijk een plaats te kiezen waar je zo weinig mogelijk afleiding hebt.  Ook een plaats waar je rust hebt en waar je je studiemateriaal kan laten liggen zonder dat er iemand aankomt.  Richt je studeerplaats zo in dat je alles bij de hand hebt, zonder te moeten rondlopen om je spullen te zoeken.  Hierdoor zal je concentratie verliezen.   Laat ook je gsm/laptop uit de buurt indien mogelijk .  Een enkele notificatie van je social media kan ervoor zorgen dat je kostbare tijd verliest.

Leer dezelfde leerstof op verschillende manieren

Er zijn veel manieren waarop je kunt studeren.  Daarom kies je best enkele verschillende manieren.  Zo kun je voorkomen dat het studeren te eentonig en saai zal worden.  Je kunt bijvoorbeeld lezen, voorlezen, samenvatten, vraagstukken en eerdere testen opnieuw maken, mindmaps maken, je leerstof uitleggen aan bijvoorbeeld je ouders …

Niet multitasken

Neen, zelfs niet terwijl je aan het studeren bent de tv aan laten staan, of constant berichten of meldingen op je telefoon of pc beantwoorden.  Het vertraagt je leerproces aanzienlijk.  Bij sommige mensen helpt het wel om zachte, rustige muziek op de achtergrond aan te hebben staan, om storende geluiden van bijvoorbeeld de grasmaaier van de buren, of je spelende broertje te onderdrukken.

Maar let wel op, vanaf het moment dat je begint mee te zingen of neuriën, ben je gedeeltelijk afgeleid, en dit kan ook gevaarlijk zijn voor het efficiënt studeren.

Beloon jezelf wanneer je aan het studeren bent.

Beloon jezelf af en toe tijdens het studeren, door bijvoorbeeld een koekje na een hoofdstuk te eten,  of iets leuk te doen tijdens een pauze.  Zo blijf je gemotiveerd om verder te leren, en geef je de moed niet snel op. Let wel op dat je niet meer beloont dan studeert.  Studeren blijft de hoofdzaak natuurlijk!

Gezondheid boven alles

Je fysieke en mentale gezondheid is belangrijker dan je resultaten.  Zo is slaap, ontspannen en regelmatig eten zeer belangrijk, en zal ook een positieve inpakt hebben op je studeervermogen.  Daarbij heb je niets aan je diploma, als je niet meer fysiek of mentaal gezond genoeg bent om je droomjob uit te voeren 😉

We hopen dat je met deze tips met volle moed aan de examenperiodes kan beginnen… en hopen uiteraard dat je slaagt!

Read Previous

Wat is de Zwarte leeuwen vlag en waar staat deze voor?

Read Next

5 geweldige dingen die je met bijenwas kan doen.

Most Popular