Bijgeloof maakt al eeuwenlang deel uit van de menselijke cultuur. Van de overtuiging dat vrijdag de 13e ongeluk brengt tot het idee dat het dragen van een konijnenpoot geluk zal brengen, bijgeloof wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. In dit artikel zullen we de oorsprong en betekenis van enkele van de meest voorkomende bijgeloof onderzoeken en het wetenschappelijke bewijs (of het gebrek daaraan) erachter onderzoeken.
Vrijdag de 13e is een ongeluksdag
Vrijdag de 13e is een bijgeloof dat al vele eeuwen bestaat. Er wordt aangenomen dat deze dag ongeluk brengt en dat de kans groter is dat er op deze dag slechte dingen gebeuren. Er zijn veel verschillende theorieën over waar dit bijgeloof vandaan komt, maar een van de meest voorkomende is dat het in de Middeleeuwen is ontstaan.
Het laatste avondmaal of Noorse mythe?
Een theorie over de oorsprong van vrijdag de 13e is dat het te maken heeft met het Laatste Avondmaal. In de Bijbel wordt gezegd dat er 13 mensen aanwezig waren bij het Laatste Avondmaal, en dat een van hen, Judas Iskariot, Jezus verraadde. Daarom geloven sommige mensen dat het getal 13 ongelukkig is vanwege deze associatie.
Een andere theorie is dat vrijdag de 13e wordt geassocieerd met de Noorse mythe dat het 13e lid van een etentje de ondeugende Loki is. Deze mythe verbindt het getal 13 ook met verraad en pech.
Geen concreet bewijs
Ondanks het gebrek aan concreet bewijs voor de oorsprong van vrijdag de 13e, is het bijgeloof door de eeuwen heen doorgegeven. Veel mensen geloven dat er op deze dag waarschijnlijker slechte dingen zullen gebeuren, en sommige mensen doen er zelfs alles aan om alles te vermijden dat met het getal 13 te maken heeft. Sommige hotels en hoge gebouwen hebben bijvoorbeeld geen 13e verdieping en veel mensen weigeren om op vrijdag de 13e in vliegtuigen te vliegen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor het idee dat vrijdag de 13e ongeluk brengt. Studies hebben zelfs aangetoond dat er op deze dag geen significante toename is van ongevallen of andere slechte gebeurtenissen in vergelijking met andere dagen van de week. Desondanks blijft het bijgeloof in veel culturen over de hele wereld heersen.
Andere soorten bijgeloof
Naast vrijdag de 13e zijn er nog veel meer bijgeloof waar mensen in geloven. Veel mensen geloven bijvoorbeeld dat het ongeluk brengt om onder een ladder door te lopen, of dat het breken van een spiegel zeven jaar ongeluk brengt. Ook dit bijgeloof heeft geen wetenschappelijke basis, maar wordt nog steeds door veel mensen geloofd.
Naast vrijdag de 13e zijn er nog veel meer bijgeloof waar mensen in geloven. Veel mensen geloven bijvoorbeeld dat het ongeluk brengt om onder een ladder door te lopen, of dat het breken van een spiegel zeven jaar ongeluk brengt. Ook dit bijgeloof heeft geen wetenschappelijke basis, maar wordt nog steeds door veel mensen geloofd.
Bijgeloof dat geluk brengt
Een veel voorkomend bijgeloof is het idee dat het dragen van een konijnenpoot geluk zal brengen. Deze overtuiging is waarschijnlijk ontstaan uit het idee dat konijnen geluksdieren zijn, maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs om het idee te ondersteunen dat het dragen van een konijnenpoot geluk brengt.
Een ander bijgeloof is het geloof in de kracht van geluksbrengers. Mensen dragen vaak voorwerpen bij zich waarvan ze denken dat ze geluk zullen brengen, zoals een klavertje vier, een hoefijzer of een gelukspenning. Hoewel deze objecten aangenaam kunnen zijn om naar te kijken en vast te houden, is er geen wetenschappelijk bewijs om het idee te ondersteunen dat ze magische krachten hebben.
Een ander bijgeloof dat vooral veel voorkomt in westerse culturen, is het idee dat het kruisen van je vingers geluk zal brengen. Dit geloof is waarschijnlijk ontstaan als een manier om een wens te doen of om pech af te wenden. Hoewel het kruisen van je vingers een leuke en onschuldige manier kan zijn om hoop uit te drukken of geluk te zoeken, is er geen wetenschappelijk bewijs dat het idee ondersteunt dat het magische krachten heeft.
Bijgeloof in andere culturen
Naast het bijgeloof dat gebruikelijk is in westerse culturen, zijn er veel bijgeloof dat specifiek is voor andere culturen over de hele wereld. In veel Oost-Aziatische culturen wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het getal vier ongeluk brengt omdat de uitspraak van het woord “vier” vergelijkbaar is met het woord voor “dood” in veel van deze talen. Als gevolg hiervan hebben veel gebouwen in Oost-Aziatische landen geen vierde verdieping en vermijden veel mensen het nummer vier waar mogelijk.
In India is er veel bijgeloof rond het boze oog. Het boze oog wordt verondersteld een vloek te zijn die op iemand wordt geworpen door een persoon die jaloers of jaloers op hem is. Om het boze oog af te weren, dragen veel mensen in India bedels of amuletten waarvan wordt aangenomen dat ze ertegen beschermen.
Wil je jezelf beschermen tegen het boze oog? Bekijk dan eens deze leuke sleutelhanger.
In Afrikaanse culturen is er veel bijgeloof rond hekserij en het bovennatuurlijke. Veel mensen geloven in de kracht van heksen en tovenaars, en sommigen overleggen zelfs met hen om bescherming te krijgen of wraak te nemen op hun vijanden.
Bijgeloof is niet op feiten gebaseerd
Kortom, er zijn veel verschillende soorten bijgeloof die specifiek zijn voor verschillende culturen over de hele wereld. Hoewel sommige van deze bijgeloven onschadelijk kunnen zijn, kunnen andere schadelijk zijn als ze ertoe leiden dat mensen beslissingen nemen die niet in hun belang zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat bijgeloof niet op feiten is gebaseerd en dat erop vertrouwen gevaarlijk kan zijn.
Lees een ander artikel dat we hebben geschreven over verschillende soorten bijgeloof en waar het vandaan komt.