• 4 december 2022

Veel voorkomende computerproblemen en hun oplossingen.

Ondanks dat een computer een complex apparaat is, en de fouten/problemen zeer ingewikkeld lijken, zijn de oplossingen vaak heel simpel.  Leren bepaalde problemen te herkennen en zelf op te lossen kan je veel tijd en geld (computer reparateurs) besparen.  Hier volgen 5 veel voorkomende computerproblemen waar je jezelf geen zorgen meer over hoeft te maken, want nu weet je wat de oplossingen zijn.  En geloof me ze zijn (meestal) heel erg simpel.

De computer maakt een raar zoemend geluid.

computerproblemen zelf oplossen

Wanneer uw computer een raar zoemend geluid maakt, komt dit in veel gevallen door een defecte ventilator.  Wanneer de ventilator meer dan 20 seconden na elkaar hard draait, is de ventilator defect of is de computer oververhit.   Dit kan grotere problemen veroorzaken.  Daarom is het belangrijk dit probleem op te lossen.
In veel computers kun je de instellingen van de ventilator aanpassen.  Hier zijn verschillende tools voor.  Een van de meest bekende is “SpeedFan”.  In het slechtste geval kan je altijd je ventilator vervangen.

Een Harde schijf maakt vlak voor hij crasht ook een zoemend geluid.  Dus maak voor de zekerheid ook maar een back-up van je systeem.

Internet verliest connectie

Een zeer vervelend probleem, de verbinding van je internet die constant uitvalt, net wanneer je een leuk filmpje aan het bekijken bent…   Gelukkig is hiervoor de oplossing ook vaak heel simpel.   Het klinkt misschien gek maar heb je de modem al eens herstart?  Dit lost 90% van de internetproblemen op.   Het resetten van de modem doe je het gemakkelijkste door de stekker uit het stopcontact te halen, 10 tot 15 seconden te wachten, en weer in te steken.  Nu gaat je modem opnieuw opstarten.

Als de modem herstarten niet werkt, kan het ook liggen aan je internetkabel.  Misschien zit de kabel niet meer goed ingeplugd, of is de kabel beschadigd?

Kom je er nog niet uit, neem dan contact op met je provider, deze kunnen je dan verder helpen met een diagnose van je verbinding.

Computer is traag, is een van de vaakst voorkomende computerproblemen.

Niets is zo vervelend dan een trage computer.  Ook hiervoor hebben we een aantal tips die je hiermee kunnen helpen.

Is je computer vrij van virussen?  Dit is een veel voorkomende oorzaak van een trage computer.  Een achterliggend virus kan ervoor zorgen dat jou systeem te hard moet werken om de dingen die het virus vraagt te verwerken.
Verwijder bestanden en programma’s die je niet meer gebruikt, en defragmenteer regelmatig je harde schijf.  Zo voorkom je dat je opslag vol zit.  Als er minder gegevens opgeslagen zijn, vind het systeem gemakkelijker en sneller de informatie die jij vraagt.  In een nette en goed georganiseerde boekenkast vind jij ook sneller een boek dan in een propvolle he 😉

BSOD : Blue Screen Of Death

Er is niets enger dan aan een belangrijk document te werken en ineens krijg je een blauw scherm.  Dit scherm is ook wel gekend onder “the blue screen of death”.   Dit heeft meestal een hardware gerelateerde oorzaak, maar is niet altijd zo.  Probeer maar eens je computer gewoon te herstarten (hard reset door de knop op je pc in te drukken).  Dit wil soms al wel een oplossing zijn.

In de meeste gevallen echter, geeft dit scherm wel aan dat er iets duchtig fout is.  Meestal is een verdere analyse/diagnose nodig.  Op het blauwe scherm zie je een witte tekst (foutcode).  Kopieer deze en zoek ze op online om zo een gedetailleerd foutverslag te krijgen.

Computer crasht nog voor het laden van Windows

Als de computer opstart en het logo laat zien van de fabrikant, maar valt uit vlak voor normaal het operating system geladen word, is dit meestal een probleem met het RAM geheugen of de harde schijf.   Als het operating system niet kan geladen worden is de RAM beschadigd en kan de boot loader niet bereiken, of de harde schijf is beschadigd en kan de data niet laden.

Indien je meerdere RAM slots hebt, kun je altijd proberen ze een voor een los te koppelen en proberen op te starten om zo de eventueel defecte te kunnen identificeren.   Uiteindelijk zal je de RAM of HDD moeten vervangen.

Read Previous

Wat zijn de voordelen van een woning huren of kopen

Read Next

Qr-Code maken om je wifi te delen met vrienden

Most Popular