De 9 werelden van de Noorse mythologie

Sinds de populariteit van de Marvel films van Thor, de nieuwe God of war en de serie genaamd Vikings, zijn de Vikingen weer helemaal hip.
Maar buiten Odin, Loki en Thor is er in het algemeen weinig geweten over hun mythologie.

Wist je bijvoorbeeld dat ze geloofde in 9 werelden die verbonden ware door takken van een boom genaamd yggdrasil?
Deze 9 werelden willen we graag in dit artikel aan jullie voorstellen.

Asgaard

Asgard and Bifrost in interpretation of Otto Schenk in Wagners Das Rheingold

We zullen met de bekendste beginnen genaamd Asgaard hier woonen de goden of Asen genaamd Het centrum van Asgaard is het Iðavöllr veld. Daar in dat centrum liet Odin (of Wodan) een paleis Gladsheimr bouwen met een troon voor zichzelf , vanwaar hij op alle negen werelden kan uitkijken, en nog twaalf andere tronen voor Asen die hij aanduidde om samen met hem te heersen.

Voor de Asinnen werd er het paleis Vingólf gebouwd wat dit juist was is met de jaren verloren gegaan maar de vertaling zou aangenaam verblijf of wijnhal zijn.

Later werd er ook voor de helden het Walhalla gemaakt een soort hemel voor gesneuvelde helden waarvan De afmetingen fenomenaal waren. zo zou het Walhalla 540 zalen hebben met 540 poorten. Uit elke poort konden 800 krijgers de aanval openen (432.000 strijders). De muren bestonden uit speren, het dak was van schilden gemaakt en op de banken lagen pantsers. Voor de westelijke poorten hingen wolven met een van bloed druipende adelaar erboven.

Alfheim

In Alfheim (wat elfen-thuis betekent) wonen de lichtelfen zij zijn vruchtbare natuurgeesten. Zij woonde hier met de God Freyr. Dit was de God van de mannelijke seksualiteit. Hij werd ook sterk geassocieerd met vrede en vruchtbaarheid.
Vanaheim.

In Vanaheim wonen de Vanir. De Vanir is een Godenfamilie, bestaande uit de volgelingen van de goden Vili en Ve. Deze waren aanwezig bij de schepping, maar was in tegenstelling van odin tevreden en gingen over de wereld rondtrekken.
De vanir zijn vruchtbaarheidsgoden, zeegoden en goden van de overvloed en waren ook bekend voor hun kennis van magie.

Over dat de Vanir echt in Vanheim woonde is speculatie mogelijk. Ookal is het hun wereld, ze trokken constant rond en waren daardoor niet verbonden met hun wereld.

Midgard

Midgard, een van de 9 wereld van de Noorse Mythologie

Midgard is de wereld van de mensen nu hedendaags bekend als de aarde. Ook leefde hier dwergen, elfen en reuzen die zich niet konden aanpassen aan hun eigen wereld.

Ookal is dit de wereld waar wij in wonen hadden de Noren een ander gedacht hoe het eruit zag. Zo was er rondom de aarde een muur en daarvoor een gigantische zee. In deze zee zit de wereldslang deze is zo groot dat hij helemaal rond de aarde in zijn eigen staart kon bijten.

Jotunheim

Jotunheim is de wereld waar jotun’s wonen dit is een ras van (ijs)reuzen en zijn de aardsvijanden van de Assen zo gaat Thor regelmatig naar Jotunheim om zijn “sport” uit te oefenen. Namelijk het doodslaan van reuzen met zijn hamer Mjöllnir.

Jotunheim is vooral bekend van een verhaal over een bezoek van Thor ,Loki en twee kinderen Tjalfe (snelheid) en Röskva (werk)
het verhaal gaat als volgt:

De ijstijd vernietigde de oogst en doodde mens en dier. Thor ging met Loki naar Räsvälg om te klagen. De strijdwagen van Thor kan niet over Bifröst(de regenboogbrug van asgaard naar de andere werelden) en daarom waden ze door de rivier Ifing (twijfel). In Midgard verblijven ze bij een arme boer en zijn kinderen Tjalfe (snelheid) en Röskva (werk). Er is weinig eten en daarom slacht Thor zijn geiten Tandgniostr en Tandgrisnir (tandenknarser en tandenvermaler) en zegt de anderen de botten ongebroken in hun vel te leggen.

Loki fluistert tegen een zoon van de boer dat hij van het merg moet proeven en daarom breekt de zoon een bot. ’s Ochtends brengt Thor zijn geiten met een klap van zijn hamer weer tot leven, maar ontdekt dat één geit verlamd is. De boer biedt aan dat zijn kinderen de dienaren van Thor zullen worden en Tjalfe vergezelt Thor en Loki op hun reis.
Ze overnachten in een vreemd bouwsel met een kleine en een grote kamer en ze horen een ronkend geluid. De volgende ochtend vinden ze een slapende reus, Skrimir. Het huis was zijn handschoen en het ronken zijn gesnurk. De goden proberen de tas van de reus open te maken, maar dit lukt niet. Thor slaat de reus dan driemaal met zijn hamer, maar de reus ontwaakt niet. Er zijn nog altijd drie valleien die de berg doorklieven waar de reus sliep.

Het gezelschap bereikt Utgárdloki (Loki van het buitenste hof) en worden uitgedaagd tot een reeks wedstrijden. Tjalfe doet mee aan een race, maar verliest. Loki zegt meer te eten dan iedere reus, maar verliest omdat de reus ook het bord opeet. Thor wil een drinkhoorn leegdrinken, maar kan het niveau in het gigantische vat slechts een beetje laten zakken. Dan moet Thor de kat van de reus optillen, maar het lukt hem alleen een poot te bewegen. Thor wil dan worstelen met de reuzen, maar het bejaarde kindermeisje van de reuzen verslaat hem met gemak.

De goden vertrekken naar hun eigen sfeer en de gastheer begeleidt hen en verklaart de illusies. Tjalfe heeft de snelheid van bliksem, maar kon niet winnen van het denken. Loki nam het op tegen Logi (vlam) die ook het houten bord opat. De hoorn had zijn uiteinde in de diepten van de oceaan en de wereld van de reuzen had geschud van angst toen het niveau van het water daalde. De kat was Jörmungandr (equator) en deze had alarmerend bewogen. Elli, het bejaarde kindermeisje, is in werkelijkheid de ouderdom en put iedereen uit.

Thor heft zijn hamer in woede op en wil zich met een truc wreken, maar hij staat op een vlakte die zich eindeloos uitstrekt en zijn gastheer en de stad zijn verdwenen.

Svartalfheim

Svartalfheim

In deze wereld wonen de Dwergen.

Svartalf verwijst naar ‘zwarte elfen’, wat een bijnaam zou kunnen zijn van de Dwergen. Svartalfheim wordt omschreven als een soort ondergrondse wereld.

Het zou een grote mijn of een groot labyrint zijn. De Dwergen zijn uitstekende ambachtslieden die al vaak fantastische dingen voor de Aesir hebben gemaakt.

Denk bijvoorbeeld aan Mjollnir (de hamer van thor) Verder zijn ze niet erg aanwezig in de verhalen.

Helheim

Helheim is de onderwereld waar de dochter van de god Loki, Hel, verblijf houdt.

het word beschreven als een ruimte gevuld met de huiverende schaduw-spooksels van degenen die glansloos gestorven zijn aan ziekte of ouderdom. Helheim is ook de plaats voor oneervolle eedbrekers. Het is erg koud in deze laagste sfeer van het universum.

Men zegt dat in Helheim een zaal of hal is met een dak ineen geweven met slangenwervels waaruit gif neer druppelt op degenen die in rivieren van bloed onderaan waden. Zij die in deze hallen verdwaald zijn krijgen niets dan geitenurine om hun dorst te lessen.

De poorten liggen in het zuiden, weg gekeerd van Asgard dat noordwaarts gelegen is.
De zaal wordt omgeven door een rivier Gjöll, koud als vrieswater met erin rond stromende mensen. Deze rivier ontspringt in de bron Hvergelmir en omringt Helheim volledig. Zij toont gelijkenis met de Grieks-Romeinse Styx.

De enige manier om de rivier over te steken is langs een gouden brug die bewaakt wordt door een schaduwmaagd, de reuzin Móðguðr, en Garmr, een monsterlijke hellehond die mee de wacht houdt. Zij verhinderen niemand de toegang, wel de terugkeer. Indien enig levend persoon een voet op de brug zou zetten, dan rinkelt en galmt zij alsof er duizend man overheen stapt, maar de doden raken erover zonder een kik

Muspelheim

Muspelheim 1024x1024 1

Muspelheim is de vuurwereld. Het is het thuisland van de Vuurreuzen en hun meester Surt.

Door de vonken die van Muspelheim wegvliegen worden sterren, kometen en planeten geboren.
Muspelheim is volgens sommigen vernoemd naar Muspell (‘de Wereldsloper’) en wordt bewoond door de zonen van Muspell, waarvan Surt (‘Zwart’) de aanvoerder is.

Volgens anderen zou Surt slechts een andere naam voor Muspel zijn.
In ieder geval zouden onder leiding van Surt de reuzen de eindstrijd in de Ragnarok tegen de goden ontketenen. Surt en zijn zonen zouden dan eerst de brug Bifröst betreden, maar die zou bezwijken onder hun getrappel. Surt zou ten slotte de werelden met zijn vlammend zwaard Surtalogi in vuur oplossen.

Niflheim

In Niflheim heerste Hel. Niflheim was het rijk der doden, een ijzige wereld waar een levende weinig te zoeken had.

Toch kwamen ook de goden hier af en toe, bijvoorbeeld Balders broer Hermod die een verzoek aan Hel deed om Balder van de dood te bevrijden.

Het diepste punt van Niflheim is Niflhel, waar de gelijknamige burcht van Hel staat. Ook staat in Niflheim de bron van Mímir, die wijsheid schenkt en waar Odin zijn oog voor opofferde om ervan te mogen drinken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven