Voice assistants in ons dagelijks leven

De opkomst van Voice assistants en hoe deze onze gewoontes gaan veranderen.

In de laatste jaren hebben voice assistants meer en meer hun plek gevonden in veel huishoudens.  Dit is mede doordat ze nu betaalbaarder zijn geworden dan ooit.   Een simpele Google Nest mini heb je al voor 40 euro.  

Met de mogelijkheid om simpele gesproken commando’s te verstaan en te verwerken hebben deze toestellen de manier waarop we met technologie omgaan drastisch veranderd. 

Vroeger moesten we om van een computer iets gedaan te krijgen toetsen indrukken op een toetsenbord, en zelfs vroeger moesten we nog gebruik maken van ponskaarten.   Terwijl we nu vanuit onze zetel kunnen “roepen” naar onze voice assistant om de verwarming lager te zetten, of het licht uit te doen.

Maar wat zijn nu deze voice assistants, en hoe gaan ze de manier waarop we leven veranderen?   In dit artikelen gaan we dieper in op deze fascinerende technologie en ontdekken we enkele van de vele voordelen.

NestMini

Google Nest Mini

  • Klein formaat
Nest

Google Nest Audio

  • Krachtige Speaker
Hub

Google Nest Hub

  • Interactief Scherm

Wat zijn Voice Assistants?

Voice assistants, of spraak assistenten,  zijn virtuele assistenten die natuurlijke taalverwerking ( Natural Language Processing, of NLP) gebruiken om spraakopdrachten te begrijpen en erop te reageren.

Ze zijn meestal ingebouwd in slimme luidsprekers of mobiele apparaten en kunnen een breed scala aan taken uitvoeren, van het instellen van herinneringen in de agenda en het afspelen van muziek tot het bestellen van boodschappen en het bedienen van slimme apparaten zoals lampen en verwarming.

Enkele van de bekendste spraakassistenten die momenteel beschikbaar zijn zijn de Amazon Alexa, Google Home Assistant, en Apple Siri.  

Elk van deze assistenten hebben hun eigen unieke opties en mogelijkheden.  Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze de mogelijkheid hebben om spraak te herkennen en hierop te reageren.

Wat zijn de voordelen van Voice assistants?

Voice assistant voor het gebruik van smart home apparaten

Er zijn een heleboel voordelen aan het gebruiken van een voice assitant in het dagelijkse leven.  Hier zijn er enkele:

Gebruiksgemak

Met de spraak assistent zoals de google home smart speaker, of amazon Alexa, kan je uw smarthome apparaten bedienen, bellen, smssen versturen en andere taken handsfree uitvoeren.  Dit is zeer handig wanneer je je handen vol hebt met andere dingen.  Letterlijk dus.

Toegankelijkheid

Spraakassistenten maken technologie toegankelijker voor mensen met een handicap of mobiliteitsproblemen.

Iemand met beperkte mobiliteit vindt het bijvoorbeeld moeilijk om een ​​traditioneel toetsenbord of muis te gebruiken, maar een voice assistant kan het veel gemakkelijker maken om met technologie om te gaan

Personalisatie

Spraak assistenten kunnen uw voorkeuren in de loop van de tijd leren en gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van uw gewoonten en interesses.

Dit kan je helpen nieuwe muziek, tv-programma’s en andere inhoud te ontdekken die je anders misschien niet zou hebben gevonden.

Hiervoor moet je bijvoorbeeld je spotify of netflix account linken aan je voice assistent.

Efficiënter werken met een voice assistant.

Met Spraak assistentie kunt u taken veel sneller uitvoeren dan met traditionele methoden. Het instellen van een herinnering met je stem duurt bijvoorbeeld maar een paar seconden, terwijl het uittypen veel langer kan duren.

Je kan ook tijdens het koken door simpelweg te zeggen ‘voeg toe aan boodschappenlijstje’, artikelen aan je digitale boodschappenlijstje toevoegen. 

Wat is de toekomst van Voice Assistants?

Google home assistant als deel van het dagelijkse leven in de automatisering van ons huis

De toekomst van spraak assistentie is zeer fascinerend en vol potentieel. Naarmate deze technologie zich blijft ontwikkelen en verbeteren, kunnen we de komende jaren nog meer vooruitgang verwachten.

Een belangrijk ontwikkelingsgebied is de integratie van spraakassistenten in nog meer apparaten en omgevingen. We zien dit al met de toenemende populariteit van smart home-technologie, maar we kunnen verwachten dat stemassistenten worden geïntegreerd in nog meer alledaagse voorwerpen, zoals auto’s, apparaten en wearables. Dit maakt het nog eenvoudiger en handiger om spraakopdrachten te gebruiken voor een breed scala aan taken.

Naarmate stemassistenten intelligenter worden, zullen ze ook beter worden in het begrijpen van en reageren op natuurlijke taalcommando’s.

Dit maakt ze nog nuttiger en handiger voor gebruikers, omdat ze op een meer natuurlijke en intuïtieve manier met technologie kunnen omgaan.

Een ander ontwikkelingsgebied is de personalisatie van stemassistenten. Naarmate deze assistenten meer te weten komen over de gewoonten en voorkeuren van hun gebruikers, kunnen ze meer op maat gemaakte aanbevelingen en ervaringen geven.

Een smart speaker kan bijvoorbeeld leren dat u op verschillende tijdstippen van de dag liever naar bepaalde muziekgenres luistert en zijn aanbevelingen daar op aanpassen.

Bovendien kunnen stemassistenten nog meer geïntegreerd worden met andere technologieën, zoals augmented reality en virtual reality. Hierdoor kunnen gebruikers communiceren met virtuele omgevingen en objecten met behulp van natuurlijke taalopdrachten, waardoor de ervaring nog meeslepender en intuïtiever wordt.

Naarmate deze technologie zich blijft verbeteren en ontwikkelen, heeft ze het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we omgaan met technologie en de wereld om ons heen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven