• 4 december 2022

Wat je nog niet wist over dinosauriërs

We kennen ze allemaal, de grote reptielen die miljoenen jaren over onze planeet hebben geheerst. Maar hoe goed kennen we ze echt? Hier zijn 5 weetjes over dinosauriërs ( waar we zo goed als zeker van zijn)

Dinosauriërs zijn uitgestorven

Het is algemeen geweten dat er nu geen grote dinosauriërs meer rondlopen op onze planeet.  Maar ze zijn niet echt helemaal uitgestorven. Enkele rassen hebben het overleefd, en zijn in de loop der tijd mee geëvolueerd naar moderne vogels.

Alle dinosauriërs waren groot

Wel ook dit is niet echt helemaal waar.  De grotere dinosauriër zoals de Argentinosaurus werd 40 tot 60 meter lang, terwijl de Compsognathus ( Compy ) “maar” 1 meter lang waren.

Er zijn wetenschappers die denken dat de meeste dinosauriërs veel kleiner waren dan we algemeen aannemen,  maar dat deze beenderen moeilijker bewaard zijn gebleven dan de grotere varianten.

Dino’s waren grijze geschubde reptielen.

Als we de films mogen geloven zijn Dinosauriërs grijs met grote schubben, maar de werkelijkheid is anders.  Er zijn veel bewijzen gevonden dat de dinosauriërs veren hadden, en een vrij kleurrijke huid.
Dit is natuurlijk niet voor alle soorten zo.

Brullende dinosauriërs

Door het onderzoeken van de luchtholtes in de gevonden schedels van de Dinosauriërs is gebleken dat de kans dat ze een brullend geluid maakten zeer klein is.  Er word aangenomen dat de grotere soorten een eerder brommend geluid maakten, terwijl de kleinere een tsjirpend geluid maakte.

Dinosauriërs leefden in woestijn gebieden

In de tijd dat de dinosauriërs zoals wij ze kennen rondliepen op onze planeet, zag de planeet er heel anders uit.  Er was een groot continent Pangea genaamd.  Dit was opgebouwd uit verschillende habitats.

Zo hebben archeologen in 1996 de eerste Dinosauriër resten gevonden op Antarctica,  wat toen ook al een heel koud gebied was.

Read Next

Deze 5 Netflix series zijn gekozen tot de meest bingewatch waardige in 2020

Most Popular