Eetbare planten in je tuin die geen onderhoud vragen

Tegenwoordig is het hebben van een moestuin terug helemaal in.  Niet alleen bij de ouderen onder ons, maar ook jongeren hebben terug een groeiende interesse.  Op deze manier kunnen ze dichter bij de natuur zijn en ook het aspect om zelfvoorzienend te leven spreekt veel mensen aan.

Maar niet iedereen heeft tijd en/of zin om veel tijd door te brengen in de moestuin om deze te onderhouden.  Voor mensen met weinig tijd, zijn volgende planten interessant, deze vergen weinig onderhoud.

Wat kan ik doen met brandnetels?

(brand)netels zijn een onkruid die meestal gemeden worden door zijn vermogen om te prikken.  Ze zijn ook moeilijk weg te krijgen en te houden uit je tuin.  Maar in plaats van ze te snoeien of vergif te gebruiken, kun je ze ook gewoon opeten.

De smaak van brandnetels is een beetje te vergelijken met spinazie en is een prima bron van Antioxidanten, vitamine C, vitamine D en ijzer.

Het bekendste gerecht dat je met brandnetels uit je tuin kan maken is brandnetelsoep.  Ondanks dat dit het bekendste is, zijn er nog vele andere gerechten waar de brandnetel perfect voor te gebruiken is.  Denk maar aan bijvoorbeeld brandnetelthee, of koken en gebruiken bij een salade of tussen een wrap met andere groenten.

Rabarber in je tuin?

Rabarber in je tuin zijn ook eetbare planten.

Rabarber kent zijn origine in China, waar het al eeuwen gebruikt wordt, Maar de afgelopen eeuw is het ook in Europa bekend geraakt.  Dit heeft zo lang geduurd omdat we planten die bitter smaken vaak onterecht als giftig labelden.

De rabarber heeft een bittere smaak en is een goede bron van vitamine B,C,K en magnesium.  Het is ook een zeer vezelrijke plant.

De stengels van deze plant is het voornaamste eetbare gedeelte.  Dit wordt vaak als tussendoortje gegeten met wat suiker om de bittere smaak de camoufleren.    Ook rabarber confituur is iets dat veel gemaakt word.

Buiten de oude bekende recepten en gebruiken, kun je rabarber ook gebruiken om taartjes of koekjes mee bakken.   Ook buiten desserts vinden we recepten terug van rabarber met vis en kip.

Extra weetje:  Deze plant word verondersteld onkruid weg te houden.  En slakken zijn dol op de rabarberbladeren.  Dus als je je rabarber stengels hebt geplukt, kun je de bladeren een dag op de grond leggen om zo je slakken te “lokken”  Op deze manier kun je de bladeren samen met de slakken uit je moestuin verwijderen, voor dat ze al jouw groenten opeten.

Zijn madeliefjes uit je tuin eetbaar?

Zijn madeliefjes uit je tuin eetbaar?

Dit is misschien een onverwachte op deze lijst, maar zelfs madeliefjes zijn eetbaar.  Het heeft een kruidige, nootachtige en bittere smaak.  Het staat vooral bekend als een natuurgeneeskrachtig kruid.  Zo zou het helpen tegen blauwe plekken.  Het eten van madeliefjes zou ook honger verwekkend zijn, en bloed zuiverend werken.

Het madeliefje bevat veel vitamine C, maar word vooral in kleine hoeveelheden gegeten.

Het kan perfect gebruikt worden om salades mee te decoreren.  Maar je kan er ook kappertjes van maken, en net zoals zijn grote broer de kamille, kan je er ook thee van maken.

Bosaardbei in je tuin.

Bosaardbei in je tuin.

Deze bodembedekker is een super stevige plant waar je al heel veel moeite voor moet doen om deze kapot te krijgen.

De bosaardbei bevat veel vitamine C, maar levert maar kleine eetbare aardbeien op.  Deze kun je vooral als snack eten, omdat de vrucht zo klein is.  Het is best moeilijk om grote hoeveelheden van te verzamelen,  maar als dit lukt, kun je er in principe alle gerechten mee maken die je met gewone aardbeien kan maken.

Paardenbloemen zijn ook eetbaar.

Paardenbloemen zijn ook eetbaar.

Nog een plant die je waarschijnlijk niet als eetbaar beschouwde, is de paardenbloem.

Deze is wel degelijk eetbaar.  Beter nog, het is een echte vitaminebom.  Bijna alle vitamines zijn aanwezig in dit zuursmakend bloempje en blaadjes van deze plant.  Het sap uit de stengel is wel degelijk licht giftig, maar enkel als je er gevoelig aan bent, zoals pinda’s.  Dit kan je best even op je huid testen.

Het lekkerste van de bloem zijn de blaadjes.  Ze zijn super lekker als smaakmaker tussen een boterham met beleg.  Ook Thee, jam of siroop kan je er van maken.

De wortels van de paardenbloem werden vroeger gedroogd en vaak als koffie vervanger gebruikt.

OPGELET:  Als deze planten bespoten zijn of op geplast of gepoept door dieren, is het af te raden om deze nog te eten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll naar boven