Planten die je in je siertuin hebt staan die ook eetbaar zijn

Je zou graag een moestuin hebben om zelf je groenten te kweken, maar misschien heb je plaatsgebrek en wil je je mooi aangelegde siertuin niet afgeven.  Heel begrijpelijk natuurlijk.  Je kan misschien overwegen om deze planten aan te planten.  Ze zijn buiten eetbaar, ook vaak een heel aanwezige plant in verschillende siertuinen.  En wie weet, heb je ze al staan?!

Eetbare Winterlinde uit je siertuin

Dit is misschien moeilijk te geloven, maar de bladeren van de lindeboom zijn eetbaar.  Maar die van de winterlinde zouden het lekkerste zijn.  Als de blaadjes nog jong zijn kunnen ze zo door de salade.  De ietwat oudere bladeren zijn wat steviger en voelen niet zo prettig in de mond.  Maar desondanks zijn deze oudere bladeren ook perfect eetbaar. 

Je kan ze koken zoals spinazie.  Het bevat veel vitamine B, C en E.  Het is ook een rijke bron van de mineralen Calcium en Magnesium.

Rozen (rozenbottel) is niet alleen mooi, maar ook eetbaar

Rozen (rozenbottel) uit je siertuin is niet alleen mooi, maar ook eetbaar

Nog voor velen een grote verrassing.  Zelfs de mooie rozen in je tuin leveren voedsel op.  Namelijk de rozenbottel.  Een rozenbottel is eigenlijk de bloem die in de winter hard wordt.  Je gaat dus de verwelkte rozen wel moeten laten hangen.

De zaden van een rozenbottel smaken heel bitter, maar het vlees is al heel wat milder van smaak.
Je kunt de rozenbottel eten door ze in een yoghurt of muesli te verwerken.  Ook thee en siroop kun je er van maken.

Buiten lekker, is rozenbottel ook nog zeer gezond.  Er zitten veel meer vitamine C in dan in een citroen.  Voor de rest is het ook nog een vitaminebom.  Er zit vitamine B1, B2, B3 ,B5, C E en K in.  Door al deze rijkelijk aanwezige vitaminen, spreekt men vaak over een “superfood”.

organic

Tuin Booster Mestkorrels 3in1

Geniet van meer en lekkerder vruchten, mooiere planten, diepere kleuren en meer bloemen. Verbetert de bodemstructuur en activeert positief bodemleven.

Oost-indische kers

Oost-indische kers

De Oost-Indische kers is een heel kleurrijk bloemetje.  Van smaak heeft het veel weg van een radijs.  Buiten kleur aan je tuin geven, geeft deze plant ook kleur aan je salade,  of gewoon als tussendoortje.

Veel mensen denken dit je enkel de bloemen kunt eten, maar ook de blaadjes en zaden zijn zeker eetbaar.

Dit mooie plantje bevat veel vitamine B,C en E

Kleurrijke en geurrijke lavendel is ook eetbaar

lavender 5041780 640

Behalve voor een aangename geur in je tuin kan je de lavendel ook gebruiken in de keuken om smaak te geven aan je gerechten.  De smaak van de blaadjes is te vergelijken met de smaak van rozemarijn.

Sommige soorten smaken wat zeepachtig.  Deze zou ik zelf mijden, maar ze zijn ook eetbaar.

Lavendel word vooral gebruikt om een lekkere lavendelgeur te geven aan je eten, maar kan ook gebruikt worden om thee van te maken, lavendelwijn, of als basis voor verschillende marmelades.

Onverwacht: de lisdodde in de siertuin is ook eetbaar!

Onverwacht: de lisdodde in de siertuin is ook eetbaar!

Deze was voor ons ook een verrassing, maar blijkbaar zijn deze vijverplanten ook eetbaar.

Oke, deze zijn enkel mogelijk in een siertuin als je ook een (sier)vijver hebt, maar we vonden het toch speciaal en wilden het graag met jullie delen.

De lisdodde, ook wel lampenpoetser of rietsigaar genoemd, is volledig eetbaar, maar voor de vitaminen moet je het bij deze plant niet doen.  Hij bestaat voornamelijk uit zetmeel. Zo kun je de jonge stengels rauw opeten.  Deze hebben naar verluid een komkommerachtige smaak.

De bladeren kun je bereiden als spinazie.  Hier heb je ook het meeste aan de jongere bladeren.  De volgroeide bladeren zijn taaier.

Als de pluizige bloem begint te vormen kan je deze vermalen en als meel gebruiken.  Ben je hier te laat mee, en heeft de plant al zijn typische sigaar gevormd, zijn de zaden binnenin ook op te eten.

Het meest zetmeel houdende deel van heel de plant zijn de wortels.  Deze kan je klaarmaken zoals aardappelen, door ze tussen de kolen van een vuur te leggen ( in aluminiumfolie), te roosteren op de barbecue, of gewoonweg te koken in water.

Let op:  Deze plant zuivert het water van de vijver en slaat dit in kleine mate op.  Dus daarom is het aangeraden om deze plant enkel uit de nabijheid van een schone vijver te gebruiken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll naar boven