Elektriciteit, we gebruiken het allemaal en we proberen er allemaal zo veel mogelijk op te besparen. Maar we weten er eigenlijk niet zoveel over. Daarom hebben we enkele weetjes over elektriciteit bij elkaar gezocht samen met een ervaren elektricien.
Hoe bereken je hoeveel elektriciteit kost?
Op je elektriciteitsrekening moet je je verbruik betalen per KW/H, maar op het product (bijvoorbeeld lamp) staat 4W. Hoe kan ik dit nu omrekenen en weten hoeveel ik moet betalen? Hier is een beetje wiskunde voor nodig, maar als je weet hoe je er aan moet beginnen is het best een gemakkelijke berekening.
Je moet eerst weten wat nu juist KW/h en W is.
W (watt) : Dit is het vermogen ven de verbruiker
KW/h ( kilowatt/uur) : Het vermogen dat per uur verbruikt word.
1KW (kilowat) = 1000W (watt)
Hoe bereken je nu je verbruik?
Je moet eerst weten hoe lang je verbruiker werkt. Een lamp brand nu eenmaal minder uren per maand dan pakweg een frigo.
Dan moet je je wattage weten. Dit staat meestal ergens vermeld op het toestel of lamp.
De berekening is als volgt:
Je neemt de watt x het aantal gebrande uren op een maand = het aantal watt/uur je verbruikt per maand
bijvoorbeeld : 4Wx48uur = 192 W/h
Op de elektriciteitsrekening staat in kilowatt en niet gewoon in watt. Dit moet je hetzelfde berekenen als gram, liter, meter, …
Dus in dit geval zal het 0.192KW/h zijn op een maand
Wil je weten wat een specifiek apparaat exact verbruikt?
- Om te weten te komen wat je apparaat precies verbruikt en wat de kosten hieraan zijn kan je gebruik maken van een elektriciteit verbruik meter. Deze meters geven op een display exact weer wat het verbruik is van het toestel. Veel modellen berekenen ook de kostprijs van je verbruik.
Hoe werkt groene stroom?
Wanneer je van energieleverancier overstapt, verandert er eigenlijk niets aan de stroom die bij je binnen komt. Het enige verschil is dat het bedrijf dat groene energie verkoopt, de KW/h die hij verkoopt moet opwekken in groene energie. Dit komt dan bij op het net van de kerncentrales en steenkoolcentrales en komt dan tot bij jou thuis.
Ook word vaak groene energie aangekocht via andere landen. Zodat zij groene stroom opwekken in plaats van kernenergie of steenkoolenergie.
Dus kortom:
Als jij groene stroom koopt, betekent het niet dat jij specifiek groene stroom krijgt, maar de stroom die jij verbruikt, wel gecompenseerd word door windmolens ed.
Mijn elektriciteit is uitgevallen. Wat nu?
Is de elektriciteit uitgevallen en kan de elektricien pas over enkele dagen komen? Dan kun je deze methode gebruiken om toch nog even verder te kunnen. *
Meestal is de differentieel schakelaar dan uitgevallen. Deze kun je in de elektriciteitskast herkennen aan de beschrijving 300mA die erop staat.
In dit geval kun je best alle zekeringen afzetten en de differentieel schakelaar terug aanzetten. Vervolgens één voor één alle zekeringen terug aanzetten tot de elektriciteit terug uitvalt. De zekering die er voor zorgt dat de elektriciteit terug uitvalt is dus stuk.
Nu zal je merken dat enkele toestellen/verlichtingspunten niet werken. Als je merkt dat je vaatwasser, wasmachine of droger, … op deze kring zit, kun je proberen deze uit het stopcontact te halen en de zekering terug aan zetten. Als nu de zekering niet meer uitvalt zit het probleem in het toestel. Dit is trouwens de voornaamste oorzaak van dit probleem.
* Als er vonkvorming is geweest, of er zijn onderdelen in de elektriciteitskast verbrand, kun je er best af blijven. Ook bij zeer oude elektriciteitskasten kun je er best door een professional naar laten kijken.
Is de elektriciteit uit mijn stopcontact dodelijk?
In normale omstandigheden ga je er niet aan dood Maar als je situatie ongunstig is, kan dit wel gebeuren. Bijvoorbeeld als je differentieelschakelaar niet goed meer werkt, je bent nat, of zelfs de oppervlakte waarop je staat kan de kans vergroten. Verder is het zoiso niet gezond voor ja hart, nieren en hersenen.
Wat is statische elektriciteit?
Statische elektriciteit is elektriciteit die zich voordoet in slecht of niet geleidende stoffen. Deze word meestal opgewekt door wrijving. ( denk maar aan een ballon die je over je haar wrijft, of een plastic glijbaan.) Door deze wrijving gaat de niet of slecht geleidende stof dienen als batterij (positief geladen). Wanneer deze dan in contact komt met de grond (negatief geladen), kan er een schok ontstaan. Deze is meestal hoog in Volt, maar laag in Ampère. Dit betekent eigenlijk dat dit heel veel zwakke elektriciteit is.
Kan dit gevaarlijk zijn?
Ja, de gevaarlijkste vorm is dat dit fenomeen zich voordoet met wolken. Hierdoor ontstaat er bliksem. Dit kan uiteraard veel schade veroorzaken.
Een overzicht van de netbeheerders in België