05
Fri, Mar

Geraamtes met een verhaal

Facts

De evolutie van dieren is zo goed als bewezen, en kan dus aangenomen worden als waarheid.  Dit kan je vaak zien aan de camouflagetechnieken bij herbivoren en de speciale klauwen on dergelijke bij karnivoren.  Maar bij sommige dieren kunnen we ons nog wel de vraag stellen of de evolutie van dat dier niet een beetje raar is.  Vaak is dit te zien aan het geraamte of skelet van de dieren.

Het skelet van een kogelvis

 pufferfish

We beginnen al meteen met een van de raarste vissen, de kogelvis.  Deze vissen zijn niet alleen giftig, maar hij blaast zich ook helemaal op als hij zich bedreigt voelt. 

Deze vis heeft ook beenderen.  Ook al zou je dit op het eerste zicht denken dat het niet zo is.  Zijn beenderen bestaan vooral uit een cirkelvormige ruggengraat die over elkaar geschoven zit.  Als de vis zichzelf opblaast zet het skelet verder uit zodat hij groter kan worden.

Het skelet van een walvis

 
whail

Ook bij dit dier is het moeilijk te geloven, maar walvissen zijn ooit landdieren geweest die vooral voedsel uit rivieren aten.  Hiervoor hebben ze zich aangepast om beter in het water te kunnen jagen.  Zo zijn ze uitgegroeid tot deze gigantische zoogdieren die ze nu zijn.

Van de periode dat ze landdieren zijn geweest zijn niet alleen de fossielen het bewijs, maar ook nog een nog niet volledig weg geëvolueerd stel beenderen.  Dit is een beetje te vergelijken met een menselijk staartbeentje.  Dit stamt af van de tijd dat wij nog rondliepen met een staart.

Het skelet van een hertzwijn

hertzwijn

De mannelijke hertzwijnen hebben een heel speciaal set tanden. (Tanden horen ook bij het geraamte) 

Niet enkel de onderste hoektanden groeien uit hun mond, maar ook de bovenste.  Deze bovenste tanden groeien niet naar beneden zoals je zou verwachten, maar ook naar boven, recht door zijn snuit.   Net zoals bij knaagdieren blijven deze tanden groeien doorheen zijn leven.

De reden waarom ze door zijn snuit groeien is onbekend.  Ze zijn te broos om mee te vechten en breken gemakkelijk af.  Maar als ze niet afbreken bestaat de kans dat zijn tanden recht door zijn schedel groeien en de hersenen penetreren.

Het skelet van de mens.

 
skeleton 3342754 640

Ook wij, de mensen, horen op deze lijst.  Doordat te mens rechtop kan lopen zijn onze lichamen op enkele manieren eigenlijk erop achteruitgegaan.  Door het feit dat wij rechtop lopen heeft ons lichaam zich aangepast.  Dit resulteert bij 80% van ons rugklachten.  Maar ook de heupen zijn tijdens de evolutie aangepast om deze bewegingen mogelijk te maken.  De heupen zorgen dan weer voor problemen bij de geboorte.  Buiten de mens is er geen enkel dier waarbij een babyhoofd zo groot is ten opzichte van de heupen van een volwassen vrouw.

Vroeger leidde dit tot gigantisch veel miskramen, maar sinds de moderne geneeskunde, keizersnede en echografieën is dit dodental zwaar gezakt. 

Het skelet van een pinguin

 

penguin

Ook de pinguïn staat op deze lijst. Vaak wordt vergeten dat een pinguïn daadwerkelijk knieën heeft.  Om het voor de pinguïn mogelijk te maken om de eieren tussen hun benen te houden zijn de knieën van een pinguïn zo gemaakt dat ze altijd hurken.

Stel je voor hoe ongemakkelijk het zou zijn dat wij dag in en dag uit gehurkt zouden rondwandelen…