Geheimen in onze voeding waar je versteld van zal staan.

Eten is iets wat we allemaal moeten doen, dus daarom is onze voeding zo belangrijk. Er worden al maar meer en meer voorbereide producten gekozen.  Toch kijken we niet zo veel naar de ingrediënten lijsten op deze producten.  Als we kijken zien we dat er veel E’tjes opstaan, maar ook heel wat labels, zoals bio en fairtrde.  Wij stelden de vraag wat deze allemaal betekenen en wat er nu echt in onze voeding zit.  De uitkomst was best interessant.

Krabsalade is geen echte krabsalade

voeding waar geheimen in zitten maar dat je toch zal op eten

Wist je dat er in krabsalade vaak zo goed als geen krab zit?  In de meeste krabsalades zit tussen de 1 en 10 % krab.  De rest wordt aangevuld met Surimi. Surimi, oftewel krabsticks heeft maar weinig met krab te maken.  Deze sticks worden gemaakt van een eiwit dat te vinden is in witvis.  Dit eiwit verwerkt men dan met bindmiddelen, smaakstoffen en kleurstof zodat het de gekende sticks worden.

Het is zelfs zo dat krabsalade van echte krab heel sterk zou smaken en dat we gewoonweg de smaak niet herkennen als krabsalade.  Tegenwoordig zie je op de verpakking vaak krab/Surimi salade staan, wat een grote stap vooruit is.

Forel en Zalmforel

Een forelletje is altijd wel lekker, maar welke kies je dan?  Een forel of een Zalmforel?

Eigenlijk maakt het niet zoveel verschil.  Het enige verschil tussen een forel en een zalmforel is de leeftijd van de vis, en de voeding dat de vis heeft gehad.   Een zalmforel is oudere forel, waardoor hij groter is.  Hij krijgt voeding aangelengd met Caroteen, wat een natuurlijke kleurstof is.

Fairtrade labels, milieulabels en bio labels

geheimen in onze voeding dmv labels

Op mijn tonijn staat dat het dolfijnvrij is, dus is dit goed voor de natuur.

Dit is allesbehalve waar. Ten eerste, tonijn is een overviste diersoort waarvan enkele rassen op het punt staan uit te sterven.  En ten tweede, Dit label is vaak niet onafhankelijk.  Net zoals vele fabrikanten maken ze zelf hun labels om een indruk te geven dat ze fairtrade en milieubewust of bio zijn.  Natuurlijk zijn niet alle labels zelfgemaakt door de fabrikant en niet te vertrouwen.  Maar best wel even opletten.  Een beetje googelen kan soms al wonderen doen.

Veganisten

Mensen die geen vlees, vis of andere dierlijke producten (zoals zuivel en eieren) eten of producten van dierlijke oorsprong (zoals leder, en wol) gebruiken noemen we veganisten.

Maar veganistisch eten is zeer moeilijk, want bijna overal zitten dierlijke producten in.  Neem nu bijvoorbeeld snoepgoed.  In snoepgoed zit bijvoorbeeld heel vaak gelatine in.  Dit wordt gemaakt van gemalen beenderen.  Bijna alle groenten worden bemest met uitwerpselen van koeien en varkens.

Verder is er ook een maxwaarde aan insecten dat in onze voeding mag zitten.  Dit worden onvermijdelijke kwaliteitsfouten genoemd.  Zo mag er in 250ml sinaasappelsap maximum 1 made zitten.  Of bij 225g rozijnen mogen maximum 35 fruitvliegjes zitten.

Ook smaak- en kleurstoffen worden vaak van dierlijke producten gemaakt.  Zo wordt de vanillesmaak (Castoreum) gemaakt van de anaalklier van bevers, en de rode kleurstof Karmijn (E120) gemaakt van kevers.

Moet je nu elk product dat een label heeft, of rozijnen en Surimi links laten liggen?  Natuurlijk niet.  Al deze producten zijn perfect eetbaar en de Europese richtlijnen voor voedselveiligheid zijn de strengste van heel de wereld. Dus geniet van je maaltijden

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Scroll naar boven