5 manieren om groene stroom op te wekken.

Elektriciteit kan op veel verschillende manieren worden opgewekt, maar deze manieren zijn niet allemaal even goed voor het milieu.  En omdat het toch belangrijk is dat we hier wat rekening mee houden, willen we je wat meer informatie geven over de manieren waarop we nu groene stroom mee opwekken.

Groene stroom door zonne-energie

Zonne-energie is de bekendste manier om thuis energie op te wekken. Het is ideaal om voor jezelf energie op te wekken.  Deze energie word opgewekt door een chemisch proces dat de energie die de zon uitstraalt, omzet in elektriciteit.

Voordelen:
*  Behalve de installatie kost is het gratis elektriciteit
*  Het is natuurvriendelijk en je produceert er geen CO2 voor je stroom.  De zonnepanelen zijn tegenwoordig tot 90% recycleerbaar
*  De waarde van je huis gaat omhoog
*  Betaalbaar

Nadelen:
*  Na een tijd gaat het rendement van je zonnepanelen dalen.
*  Het is niet zo mooi op je dak.
*  Je elektriciteitskast moet uitgebreid worden, en er moet een omvormer geplaatst worden, wat plaats in neemt in je huis.
*  De zon schijnt niet als het bewolkt is, dus je wekt minder stroom op.
*  Geen hoog rendement.

Groene stroom door wind energie

Groene stroom door wind energie

Je ziet ze overal staan. De grote windmolens.  Dit is een techniek om kracht uit de wind om te zetten in energie.  Deze techniek is al eeuwen oud.  Vroeger werd de wind namelijk al gebruikt om van graan bloem te maken door de windmolens.  Het is eigenlijk vergelijkbaar met een dynamo van een fiets, maar dan veel groter en krachtiger.

Voordelen:
*  Het is heel duurzaam en heeft niet veel onderhoud nodig.
*  Het is een vrij simpele procedure en haalt ook een groot rendement.

Nadelen:
*  De installatie is prijzig.
*  Het waait niet altijd, dus het is geen constante opwekking.
*  Veel mensen vinden het storend, omwille van het geluid dat ze produceren, en het uitzicht van de grote molens.
*  Uit een onderzoek in Nederland is gebleken dat er jaarlijks zo’n 20 000 vogels tegen de grote wieken vliegen en zo sterven.

Groene stroom door waterkracht

Groene stroom door waterkracht

Stromend water word net als wind ook al eeuwen gebruikt om kracht te putten.  Dit hebben we aangepast zodat we er ook elektriciteit mee kunnen opwekken.  Dit kan met een turbine die in het water word geplaatst.  Door de stroming gaat de turbine dan draaien, en zo maak je elektriciteit.  Ook heb je reservoirs die vol lopen met zeewater als het vloed wordt, en tijdens eb terug leeg lopen.  Maar veruit de bekendste vorm zijn natuurlijk de waterdammen waar we de waterloop van een rivier vernauwen.  Hierdoor ontstaat er een gigantische druk waar we dan ook turbines mee kunnen laten draaien.

Energie opwekken via waterkracht is een van de groenste manieren om energie op te slaan door ’s nachts wanneer er meer energie geproduceerd word dan er word verbruikt een meer vol te pompen met water.  (hiervoor word stroom gebruikt die anders niet gebruikt zou worden) en wanneer we dan wel stroom nodig hebben, dit meer weer te laten leeglopen.

Voordelen:
*  Zeer efficiënt.
*  Heel betrouwbaar.
*  Duurzaam, wat het goedkoop maakt

Nadelen:
*  Verhindert de natuurlijke vloeiing van water en kan schadelijk zijn voor de vissen.
*  Opbouw is zeer duur

Groene stroom opwekken met warmtekracht

Groene stroom opwekken met warmtekracht

Warmtekrachtcentrales zijn een vrij veel gebruikte manier om stroom op te wekken.  Dit gebeurt door water op te warmen tot stoom.  Deze stoom word dan weer vrij gelaten, waardoor turbines gaan draaien. (zelfde principe als een dynamo).  De bekendste vorm waar dit toegepast word is bij de kernenergie. Hier wordt het water verwarmt door onstabiel Uranium.  Uranium is niet hernieuwbaar.  Maar er is ook een alternatief.  Zo kun je bijvoorbeeld een waterreservoir diep in de grond steken waardoor de warmte onder de grond (magma) het water verandert in stoom.

Voordelen:
*  Dit is een manier om constant groene stroom mee op te wekken zonder uitstoot.
*  Zeer hoog rendement voor hernieuwbare energie.

Nadelen:
*  Kan aardbevingen veroorzaken.
*  Heeft elektriciteit nodig om op te starten.
*  Hoge kost voor de installatie

Stroom opwekken met biomassa

Stroom opwekken met biomassa

Energie uit biomassa is een manier om elektriciteit op te wekken door het verbranden van natuurlijke producten zoals hout, gas van dierlijke uitwerpselen of bepaalde vormen van afval.  Dit verbrandingsproces gaat eigenlijk hetzelfde veroorzaken als een warmte-krachtcentrale.  Je gaat ook weer water verhitten en met de stoom een turbine doen draaien.

Voordelen:
*  Vermindert afval wat we overvloedig hebben.

Nadelen:
*  Er komen afvalstoffen vrij
*  Deze manier is redelijk prijzig

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven