In een reeks experimenten ontdekten wetenschappers van de University of British Columbia dat deelnemers een valse overtuiging over een andere persoon konden aanleren en zich later een totaal andere reeks gebeurtenissen konden herinneren. Deze geheugenillusie, die het “Mandela Effect” wordt genoemd, bestaat al sinds de jaren ’80 en kan zich voordoen wanneer twee mensen geloven dat iets waar is, maar er is geen echt bewijs om die notie te ondersteunen.
“Ben je klaar om de kracht van het Mandela Effect te ontketenen?”
1. Wat betekent het Mandela-effect?
2. Waarom blijven we het Mandela-effect zien?
3. Hoe ermee om te gaan
4. Zijn er manieren om het Mandela Effect te voorkomen?
Wat betekent het Mandela-effect?
Het is geen hoax, het is een geheugenstoring. De term “Mandela-effect” werd bedacht door YouTube-persoonlijkheid Casey Neistat om de neiging van mensen te beschrijven om informatie te vergeten waarvan ze wisten dat ze waar was. Het werd vooral gebruikt om een legende rond de dood van Nelson Mandela te beschrijven die al tientallen jaren bestaat, en het valse geloof dat Barack Obama in Kenia is geboren. Maar het kan ook iedereen met een levendig geheugen overkomen. Neistat’s verklaring voor het Mandela-effect is dat onze hersenen herinneringen die gelijkaardig maar niet identiek zijn, kunnen verwarren.
Het Mandela Effect is echt, maar het is niet nieuw. Mensen ervaren al meer dan 50 jaar wat het Mandela Effect wordt genoemd. Dat is wanneer mensen hetzelfde zien op twee verschillende plaatsen – bijvoorbeeld een foto zien van Barack Obama en de acteur Danny DeVito en zich afvragen of ze wel dezelfde persoon zijn. Dat komt omdat de hersenen gelijksoortige herinneringen verwarren. Het effect is volkomen logisch als je ooit twee foto’s van dezelfde persoon hebt gezien en dacht: “Dat is hem niet. Dat is de acteur die ik in deze film zag.” Als je je afvraagt waarom je dingen steeds anders ziet, dan heb je waarschijnlijk het Mandela Effect ervaren.
Waarom blijven we het Mandela-effect zien?
We kennen allemaal het Mandela Effect, dat optreedt wanneer iemand gelooft dat iets gebeurt maar het in werkelijkheid niet gebeurt, vaak omdat hij een soortgelijk fenomeen heeft meegemaakt. Het Mandela Effect is een voorbeeld van een overtuigingsillusie. Dit betekent dat we dit effect vaak ervaren omdat ons geloofssysteem ons niet toestaat te zien hoe de dingen werkelijk zijn.
Als je bijvoorbeeld bent opgegroeid met het geloof dat de wereld plat is en je bezoekt Hawaï, dan zul je misschien merken dat de dingen niet plat zijn – maar je hebt geen echt bewijs dat dat wel zo is. Of als je bent opgegroeid met het geloof dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden, zul je misschien merken dat mensen hebben gezegd dat ze niet op de maan zijn geland. Omdat je geloofssysteem niet openstaat voor andere mogelijkheden, zie je gemakkelijk in dat het een misvatting is.
Hoe omgaan met valse herinneringen
Wat het moeilijk maakt om valse herinneringen te bestrijden is dat ze echt zijn. Onze hersenen zijn goed in het onthouden van de dingen die we moeten onthouden. De rest vergeten we. Daarom zijn we vaak verbaasd als we horen dat ons geheugen gebrekkig is. Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben bijvoorbeeld de neiging zich de verkeerde dag, maand of jaar te herinneren. We moeten dus oppassen dat we niet te veel vertrouwen stellen in ons geheugen. Valse herinneringen kunnen ontstaan wanneer we ergens aandacht aan besteden en er dan een betekenis aan geven. Of wanneer we afgeleid zijn en er later op terugkomen en we ons het verkeerde herinneren.
Zijn er manieren om het Mandela Effect te voorkomen?
Er zijn veel manieren om ervoor te zorgen dat je niet het slachtoffer wordt van het Mandela-effect. De meest effectieve preventiemethoden zijn:
Jezelf vertrouwd maken met het fenomeen door er informatie over op te nemen uit geloofwaardige bronnen. Dit is cruciaal, want als je het fenomeen niet begrijpt, loop je evenveel kans om erdoor bevangen te raken als iemand die dat wel doet.
Zorg ervoor dat je de triggers vermijdt die ervoor zorgen dat je de effecten in de eerste plaats gaat zien. Deze omvatten:
- Televisie kijken, boeken lezen en naar radioprogramma’s luisteren, omdat die de neiging hebben zich te concentreren op “populaire” onderwerpen.
- Nieuwsberichten lezen die met de geschiedenis te maken hebben, vooral die met een “onbekend” perspectief of die in een “exotische” taal zijn geschreven.
- Praten met mensen die bekend staan als deskundigen op het gebied van het onderwerp en/of die uit een ander land of een andere cultuur komen.
Voorbeelden van het Mandela effect
Het welbekende mannetje van het monopoly spel heeft volgens veel mensen een monocle. In theorie heeft deze nooit een monocle gehad.
De populaire zin uit de starwars films ‘Luke, i am your father’ werd nooit op deze manier uitgesproken in de film. In werkelijkheid zegt Darth Vader : No, I am your father
Vele mensen denken en geloven dat de boze stiefmoeder uit sneeuwwitje zegt “mirror, mirror on the wall”. Maar in feite zegt ze Magic mirror on the wall.
Conclusie
Kortom, het Mandela Effect is een van die dingen die we allemaal ervaren, maar waarvan we nooit echt zeker weten hoe we het moeten verklaren.
Het Mandela Effect is de naam die wordt gegeven aan een fenomeen waarbij mensen zich verschillende details herinneren over het leven van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, ook al is hij in 2013 overleden. De theorie achter het Mandela Effect is dat sinds Mandela’s dood, de herinneringen van mensen aan hem zijn aangetast door een collectieve ‘geheugenfout’.