• 2 februari 2023

Hoe omgaan met een introvert. 5 Tips

We horen heel vaak tips over hoe je meer extrovert kan zijn om een socialer leven te leven, maar nooit horen we tips om meer introvert te zijn. Voor een rustiger, en een minder drama gevuld leven te hebben.  Of om gewoon niet “te” over te komen bij introverte vrienden of collega’s. Daarom zouden we graag wat tips geven die jou of je vrienden of collega’s wat kunnen helpen.

Wat is introvert en extravert ?

Wat is introvert en wat is extravert

Introvert is een term die gebruikt word voor mensen die graag op zichzelf zijn en hier energie uit halen.  Rust en bedachtzaamheid staan hier centraal. 

Een extrovert haalt zijn of haar energie vooral uit een groep.  Feesten, grote groepen, veel sociale prikkels tegelijk. 

Zoals eerder gezegd is een introvert graag op zichzelf en zal eerder terughoudend zijn bij het maken van vrienden.  Deze mensen zijn graag in het gezelschap van een of enkele dichte vrienden in plaats van grote groepen mensen rondom zich te hebben.

Dit kan je goed zien op bijvoorbeeld een kantoor.  Een extrovert zal zichzelf sneller uitspreken in een meeting, terwijl een introvert enkel een bijdrage aan het gesprek levert wanneer ze absoluut zeker zijn van hun stuk.

Zo heeft een extrovert ook graag een open kantoor, en werkt een introvert liever op een rustigere, meer afgelegen plaats.

ImageTitelBekijk Prijs
Introvert - Groeien in een extraverte wereldhttps://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fintrovert%2F9200000015479670%2F&name=Introvert%2C%20Marti%20Olsen%20Laney
De kracht van stille mensenhttps://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fde-kracht-van-stille-mensen%2F9200000040419339%2F&name=De%20kracht%20van%20stille%20mensen%2C%20Sophia%20Dembling
Stille kracht - De geheime voordelen van introvert zijnhttps://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fstille%2F9200000060486754%2F&name=Stille%20kracht.%20De%20geheime%20voordelen%20van%20introv...

Hoe moet je met een introvert omgaan?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat ,hoewel ze graag opzigzelf zijn introverten nogaltijd mensen van vlees en bloed zijn en je ze dus niet kinderachtig of als minderwaardige mensen moet behandelen ook is niet iedere introvert hetzelfde m

Eerst en vooral is het zeer belangrijk om te weten dat, hoewel ze graag op zichzelf zijn, introverten nog altijd mensen van vlees en bloed zijn.  Je hoeft ze dus niet kinderachtig of als minderwaardig behandelen. 

Ook niet onbelangrijk is dat niet elke introvert en extrovert hetzelfde is.  Meer nog, er zijn zelfs introverte extraverten.  Dit zijn mensen die vaak graag op zichzelf zijn,  maar ook zeer sociaal zijn. 

Tip 1: Niets forceren

Introvert - niets forceren


Een introvert opent zichzelf moeilijker tegenover vreemden.  Dus probeer je best niet jezelf op te dringen.  De introvert komt vaak asociaal en bot over wanneer die persoon z’n grenzen probeert aan te geven. 

Dit is omdat een introvert van soms van jou het gevoel kan krijgen dat je teveel praat en te weinig luistert.  Maar wees gerust,  na een tijdje zal hij of zij meer op z’n gemak zijn bij jou en zichzelf meer en meer open stellen.

Tip 2: Complimentjes geven

Een introvert krijgt zoals iedereen graag eens een compliment maar in tegenstelling tot een extrovert zal hij/zij liever minder maar gemeende en gegronde complimenten hebben

Een introvert krijgt zoals iedereen graag eens een complimentje.  Maar in tegenstelling tot een extrovert zal hij of zij liever minder oppervlakkige, maar meer gemeende en gegronde complimenten hebben.

Een compliment zoals “jij hebt mooie ogen”, of “je bent goed in sport” komen vaak niet goed aan.  Terwijl een compliment als “hey ie goal die je net maakte was top!”  of “die samenvatting die je maakte van de vorige vergadering was super” zullen meestal beter opgevangen worden.

Ook tweedehands complimenten kunnen vaak ook heel goed aankomen.  Zoals  ‘je oma zei dat…”

Tip 3: Communicatie via (sociale) media

Communicatie via sociale media

Een introvert communiceert liever via Messenger of dergelijke dan persoonlijk, als het gaat over koetjes en kalfjes.  Zo kan hij of zij zichzelf beter voorbereiden, en meer gerichte antwoorden formuleren.  Dit is vaak voor een introvert zeer belangrijk.

Wat een echte no-go is , is onverwacht bellen en het gesprek uren aan een stuk laten voortgaan.

Tip 4: Een introvert tegenkomen op straat

een introvert tegenkomen op straat

Je kent het wel,  je komt iemand tegen die je al lang niet meer hebt gezien,  en je doet een babbeltje.  Voor een introvert is dit niet perse iets aangenaam.   Hij houd het namelijk liever op een korte begroeting.

Dit is niet omdat hij of zij het niet leuk vind, of liever met iemand ander omgaat.  Maar een onverwachte babbel zal voor een introvert als ongemakkelijk aanvoelen.  Een introvert plant zijn sociale aangelegenheden liever op voorhand. 

Dus je hand opsteken bij wijze van erkenning is vaak meer dan genoeg.  Als je echt graag nog eens een babbeltje wil doen, kan je altijd voorstellen om nog eens af te spreken op een later tijdstip.

Tip 5:. Lichamelijk contact

Spontaan lichamelijk contact kan vrij onaangenaam zijn voor een introvert.  Denkt maar aan een knuffel, of de welgekende 3 kussen bij een begroeting.  Dit is een grote stap in sociale ontwikkeling, dus kan, zeker bij een introvert, tijd nodig hebben om vertrouwd aan te voelen.

Ook al duurt dit soms wel even, maar als het uiteindelijk gebeurt, betekent dit veel voor hem of haar.  Dit mag je dan zeker aannemen als een groot compliment.

Meer fivehunt lezen?

Op deze manieren kan je besparen op de energiekost van je verwarming!
De 9 werelden van de Noorse mythologie
7 tips om je levenskwaliteit te verbeteren.
Klein wonen is hip! Dit zijn de voordelen op een rijtje.

Read Previous

Totaal nutteloze weetjes

Read Next

Scams waarvoor je moet uitkijken in 2022

Most Popular