Hoe kies ik het beste yoga matje? ( 3 top picks )

Yoga begint de laatste jaren steeds meer en meer aan populariteit te winnen.  Of dit nu te maken heeft met dat mensen meer en meer verlangen naar innerlijke rust, of dat het een gemakkelijke en laagdrempelige vrijetijdsbesteding is, laten we in het midden.

Ben jij opzoek naar innerlijke rust? Probeer dan een van onze tips om je levenskwaliteit te verbeteren.

Maar zoals bij elke sport ( want yoga is een sport, of je het gelooft of niet ) of hobby is het ook bij yoga belangrijk om de juiste uitrusting te hebben.  

We gaan het hier niet hebben over de yoga-kledij, maar eerder over de verschillende soorten yoga matjes.  

Zoals met bijna alles het geval is, is er ook bij yoga matjes een overvloed aan verschillende soorten, kleuren en maten.  

Welke verschillen zitten er in yoga matjes.

Zoals eerder al aangegeven zijn er veel verschillen.  Niet alleen qua kleur of afmetingen, maar ook de dikte, en een eventuele antislip laag onder het matje speelt een rol.

Hier onder enkele verschillen.

De dikte van het matje.

De dikte van een mat gaat meestal van 4 mm tot 16 mm.  Welke dikte voor jou best van toepassing is, ligt voornamelijk aan het type gebruik dat je van plan bent.  

Ben je van plan om eerder intensief en veel aan yoga te gaan doen, dan kies je beter voor een dikker formaat.   

De meest gebruikte zijn die tussen 4 mm en 6 mm dik.  De mat voor intensiever gebruik, en ook prettiger om zittende en liggende oefeningen te doen, is doorgaans één met een dikte die begint bij  6 mm. Maar dit hangt voor een groot deel af van uw eigen voorkeur.

het materiaal van het yoga matje is zeer belangrijk. Hou hier dus rekening mee met het kiezen van het perfecte matje

Het materiaal waar de yoga mat van gemaakt is.

Ook het materiaal is van groot belang.  Dit beïnvloed de grip, structuur en comfort.  

De matten van bijvoorbeeld neopreen zijn ideaal voor wekelijks gebruik, terwijl matten van foam vaak worden gekozen door mensen die gaan voor meer comfort.

Hoe groot moet een yoga matje zijn ( formaat )

Dit hangt voor een groot deel af van je eigen lichaamslengte. 

De meest gebruikelijke maat is 60cm breed en 170 of 180 cm lang.   Een goede maatstaf is je eigen lichaamslengte + 10 cm.  Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk op een comfortabele manier op je matje kan liggen en bewegen.

Yoga matjes met antislip

De antislip laag onder je matje zorgt ervoor dat je meer grip hebt op de grond.  Hierdoor zal je matje tijdens je oefeningen niet onder u weg schuiven.   

Ben je van plan om je matje voornamelijk te gaan gebruiken voor zittende of liggende oefeningen? Dan is de dikte van groter belang dan het al dan niet hebben van een antislip laag.

Wat zijn nu goede yoga matjes?

Welke yoga matje dat voor jou het beste is, hangt uiteraard af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen, maar hier onder enkele waarvan wij vinden dat ze zeker het bekijken waard zijn.

Therabody Fitness Mat - Yoga Mat

Therabody Fitness Mat – Yoga Mat

 • Hoogwaardig PU rubber
 • comfortabele demping
 • antislip en supergrip
 • luxe opbergtas
Tunturi fitnessmat van zacht NBR materiaal

Tunturi fitnessmat van zacht NBR materiaal

 • Dikte 1.5 cm
 • Hoogwaardig NBR Schuimrubber
 • Gemakkelijk afwasbaar
 • Hoge dichtheid
Matchu Sports - Fitnessmat met draagkoord

Matchu Sports – Fitnessmat met draagkoord

 • Verhoogde schokabsorptie
 • Makkelijk te reinigen.
 • Gemaakt van Natural Based Rubber

Naast deze modellen zijn er uiteraard nog zeer veel andere die zeker de moeite zijn. Laat u inspireren en kies het juiste matje voor u!

Naast de matjes zijn er nog andere attributen die je kan gebruiken tijdens je ontspan en relax oefeningen. Denkt maar aan Blokken, Elastieken, dekens, … Ook hier zijn veel verschillen en soorten in. Misschien gaan we hier op een later moment nog eens op terug komen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven