Klein wonen is hip! Dit zijn de voordelen op een rijtje.

Klein wonen is populairder dan ooit.  Vroeger kon dit alleen maar door in een caravan of klein appartementje te gaan wonen.  Tegenwoordig echter bestaan er ook tiny houses.  Kleine en compacte huizen die er nog eens leuk uitzien ook.

Dit vrij nieuw concept vonden we de moeite waard om eens dieper op in te gaan.  Zo zijn we terecht gekomen bij kleinwonenmagazine.nl, waar ze ons graag verder hielpen met heel wat voorbeelden op te sommen van klein(er) wonen.

Perfect om te “Ontspullen”

Ontspullen of downsizen is onontkoombaar als je voor klein wonen kiest. Je hebt simpelweg geen plek voor meer spullen. Voordeel is dat je weet wat je hebt en het snel kunt vinden. Geen zoekstress meer! En weinig spullen om je heen zorgt voor minder prikkels en dus meer rust in je hoofd.

Back to nature

klein wonen - back to nature tiny house

Met weinig vierkante meters woonoppervlak ga je sneller naar buiten. Je maakt een wandeling, rommelt wat in je moestuintje en geniet meer van het groen om je heen. Relaxt back to nature!

Schoonmaken is gemakkelijker

Schoonmaken behoort maar voor weinig mensen tot een favoriete bezigheid. In een klein huis heb je veel minder schoon te houden en ook het onderhoud vergt veel minder tijd. Tijd die je kunt besteden aan dingen die je wel leuk vindt.

Kleinere voetafdruk

Klein wonen betekent ook een kleinere ecologische voetafdruk, zeker als je off-grid gaat. Je verbruikt minder energie en je moet meer moeite doen om dagelijkse zaken als eten, water, verwarming en wassen voor elkaar te boksen. Dit maakt je bewuster van deze zaken en zorgt ervoor dat je er zorgvuldiger mee omgaat. Goed voor het milieu dus! En daarbij brengt het ook nog eens een vorm van innerlijke rust.

Zelf regie bij bouwen

Klein wonen in een tiny house heeft z'n voordelen

De meeste tiny house-bewoners laten hun huisje geheel op maat maken. Dat betekent dat je je huis helemaal naar jouw behoeften kunt (laten) ontwerpen. The sky is the limit, mits je je aan de woonvoorwaarden van het Bouwbesluit houdt.

Delen

Klein wonen betekent dus minder spullen en dit leidt binnen tiny house wijkjes automatisch tot een deelgemeenschap. Denk aan een gedeelde schuur met tuingereedschappen, een gezamenlijke wasmachine, auto, fiets of moestuin. Het bevordert de sociale cohesie en is gewoon super gezellig!

Klein wonen is betaalbaar

Hoewel het door de grondprijzen vooral in de Randstad nagenoeg niet haalbaar is om echt betaalbare kleine woningen te bouwen biedt klein wonen zeker mogelijkheden om goedkoper te wonen. Ben je niet gehecht aan een vaste stek, dan kun je met je tiny house proberen een plekje te bemachtigen op tijdelijk ongebruikte bouwgrond. De pacht hiervoor is doorgaans schappelijk, maar daar krijg je wel een kale omgeving en onzekerheid over je woontoekomst bij. Bovendien liggen deze plekken niet voor het oprapen en is de vraag best behoorlijk. Je kunt ook denken aan een camping met jaarplaatsen als je je zinnen op een tiny house op wielen hebt gezet. Een vaste stek op een eigen stuk land is ook voor een kleine woning prijzig in Nederland, maar als je kiest voor een semi-nomadenbestaan dan kun je met de nodige inspanning betaalbaar wonen en je geld aan leuke ervaringen besteden.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van https://kleinwonenmagazine.nl/

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven