Op deze manieren kan je besparen op de energiekost van je verwarming!

Of je er nu klaar  voor bent of niet… Het koude weer komt er stilaan weer aan.  Het word vroeger donker, dikke truien komen weer uit de kast, en de verwarming gaat aan. 

Tijdens de wintermaanden lopen de kosten voor verwarming nogal hoog op.  Al zijn er natuurlijk verschillende dingen die je kan doen om de kost van je verwarming te drukken.   Dus doe snel een dikke trui aan en lees welke maatregelen jij in je huis kan nemen om bij de volgende eindafrekening niet achterover te vallen van je energiefactuur.

Kleed jezelf warm aan om te besparen

Besparen op je energiekost door jezelf warm aan te kleden. of zet je verwarming een graadje lager.

De eerste is natuurlijk de meest voor de hand liggende.  Door jezelf warm aan te kleden, moet je de verwarming niet zo hard laten branden. 

De winter is de perfecte tijd om die dikke flanellen pyjama’s uit de kast te halen.  Geniet ’s avonds van een filmavondje onder je fleece deken, met een kop warme chocolademelk.  Hoe warmer je je vanbinnen voelt, hoe minder de verwarming moet werken om je een warm gevoel te doen geven.

Programmeer de thermostaat op een juiste manier

Door een kleine verandering te maken in de instellingen van de thermostaat, kan je al snel 10% van de kosten verminderen.  Wanneer je slaapt moet het uiteraard niet zo warm zijn dan wanneer je wakker bent.  

Ben je overdag heel de dag op je werk?  Zet dan de verwarming lager.  Ga je op vakantie?  Zet dan de verwarming lager.  Ga je een dagje shoppen? Zet dan de verwarming lager.  

Altijd dit veranderen van de instellingen kan natuurlijk na verloop van tijd vervelend zijn.  Als je je leven hierin gemakkelijker wil maken, kan je misschien investeren in een ‘slimme thermostaat’.   De slimme thermostaat kan je programmeren om de veranderingen voor jou te maken.  Sommige modellen kan je zelfs controleren en besturen vanaf een app op je telefoon. 

Google Nest Slimme lerende thermostaat

De 3e generatie Nest Thermostaat is mooier dan ooit met een slanker en gestroomlijnder ontwerp en een groter en duidelijker scherm. Hij gebruikt OpenTherm‐technologie, zodat je nog meer energie kan besparen.

Sluit kieren en tochtgaten af om energie te besparen

Jouw huis lekt warme lucht!  Als je de verwarming hebt aanstaan zou het jammer zijn dat de warmte zou wegspijpelen tussen kieren en tochtgaten.  Denk maar aan de kier onder en boven de deur. Of misschien is je raam niet helemaal winddicht? 

Door het aanbrengen van tochtstrips kan je al snel merkbaar de warmte binnen houden.  En zo krijg je ook geen koude lucht binnen.

Denk zeker ook aan de plaatsen in je huis waar de bekabeling binnen komt.  Dit kan soms ook een groot tochtgat zijn.

Laat je verwarmingsketel onderhouden.

Door op regelmatige basis je verwarmingsketel te (laten) onderhouden, ben je zeker dat alles nog perfect en optimaal werkt.  Zo ben je er ook snel bij als er defecten zijn, en sta je niet voor onverwachte kosten. 

Verwarming ontluchten

Het is aangeraden om zeker in het begin van het verwarming seizoen te controleren of er geen lucht in je radiators en/of buizen zit.  

Wanneer er lucht in de radiator zit, neemt het verwarmingsvermogen sterk af.  Je zal merken dat je huis niet meer genoeg opwarmt, of het veel langer duurt vooraleer je je huis op temperatuur krijgt.

Een goede indicatie voor wanneer je best ontlucht is:  Wanneer je radiator een borrelend of tikkend geluid maakt, of als hij niet warm genoeg meer word.  

Hoe moet je je verwarming ontluchten?

  • Zet alle radiatoren op de maximale temperatuurstand
  • Laat ze even branden en schakel dan de verwarming uit
  • Goed laten afkoelen
  • Ga radiator per radiator af, beginnend bij diegene die het dichtst bij de ketel staat. 
  • Sluit de radiatorkraan en open het ontluchtingskraantje.  Hiervoor heb je een speciaal sleuteltje nodig dat meestal bij de boilers is bijgeleverd.  Mocht je het sleuteltje kwijt zijn kan je deze altijd bij je lokale bouwmarkt kopen.
  • Nadat je alle lucht uit de radiator hebt laten ontsnappen, sluit je het kraantje.  Pas op… er zal vrijwel altijd ook wat vocht/water mee uit komen.

Wanneer je alle radiators bent afgegaan om te ontluchten, controleer dan zeker of de waterdruk op je cv-ketel nog voldoende is.  Indien nodig moet je deze bijvullen.

Conclusie

Dit zijn maar enkele dingen die je kan doen om de kost van je verwarming te drukken.  Er zijn er natuurlijk nog oneindig veel meer, maar hiermee kan je al aardig op weg om te besparen op je verwarming. 

Laat ons zeker weten welke dingen jij doet om minder energie te verbruiken voor je verwarming, en misschien maken we later nog een extra artikel hierover.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven