• 4 december 2022

Oldschool shooters die we zeker niet mogen vergeten

We kunnen niet ontkennen dat shooters een groot deel uitmaken van de gaming industrie. Sinds de jaren ’90 is er een explosie geweest in dit genre en is deze uitgebreider en grafisch mooier geworden.  Toch zijn er enkele juweeltjes die we zeker niet mogen vergeten.

Wolfenstein 3D

In Wolfenstein 3D kruip je in de huid van een gevangen genomen spion genaamd William “BJ” Blazkowicz die tijdens de tweede wereldoorlog onderzoek deed naar een project dat “Eisenfaust”  (ijzeren vuist) noemde en daardoor naar het kasteel Wolfenstein gebracht werd.  Uit dit kasteel moet jij als speler proberen te ontsnappen.

Wolfenstein 3D is een spel dat gebaseerd is op een spel uit 1981, genaamd Castle Wolfenstein

In 1992 werd Wolfenstein 3D gereleased.  Dit spel was gratis te downloaden.  Later kwamen hierop enkele uitbreidingspaketten die betalend waren.

Doom

shooters doom oldskool

In Doom kruip je in de huid van een spacemarine die de gamers Doomguy noemen

Doom is misschien wel een van de bekendste oldschool shooters die zo vroeg als 1993 uitkwam.  In het begin was hij gratis te spelen.  Later in 1995 kon je het spel kopen met een extra level.  Dit spel was zo revolutionair met zijn 3D technieken dat we zijn effecten nog steeds terug zien in modernere games.

Quake

Quake speelt zich af op Gothische mappen die propvol zitten met monsters.  Op deze mappen moeten de spelers puzzels oplossen waardoor hij naar het volgend level kan.

Maar Quake stond vooral bekend voor zijn multiplayer.  Dit kon op een server gedaan worden, wat voor in 1996 zeer revolutionair was.

Deze shooter kon je vaak op de beste lan-partys terug vinden.  Zelfs tot de dag van vandaag word dit spel nog vaak gespeeld.

Halflife

In Halflife kruip je in de huid van Gordon Freeman,  een wetenschapper die na een experiment met ruimtemateriaal uit een andere dimentie moet vluchten uit een labo genaamd “Black Mesa.  Onderweg word het karakter achterna gezeten door een heleboel aliens en mensen.

Halflife is vooral bekend om zijn lore, dat fantastisch goed in elkaar zit voor een spel van 1998,  en het feit dat valve ( het bedrijf achter halflife) heel veel plaagt met zijn vervolgen.  Zo hebben de uitgevers na halflife 2, dat gereleased is in 2004 gezegd dat er een 3de ging komen.  Maar tot de dag van vandaag is deze er nog steeds niet.

Goldeneye 007

Algemeen gesproken zijn spelletjes van films niet goed (andersom ook).  Maar dit telt niet voor Goldeneye 007.  In dit spel kruip je in de huid van James Bond terwijl je een criminele organisatie tegenhoud om een satelliet te gebruiken die in Londen een financiële meltdown zou veroorzaken.

Dit spel werd gereleased in 1997 en is een van de eerste spelletjes die een doorbraak gaf aan het shooter genre op console.

Het spel bestond uit een story mode en een multiplayer, waarbij je tegen elkaar moest schieten.  Hierbij kon je oddjob zijn.  Dit personage was kleiner en moeilijker te raken vanwege dat het moeilijker was om naar beneden te mikken.  Dit leidde tot veel conflicten.

Read Previous

5 Tips om van spam in je mailbox af te raken.

Read Next

5 bordspelletjes die je nog niet kent en het ontdekken waard zijn!

Most Popular