Scams waarvoor je moet uitkijken in 2022

Oplichterij is populair de laatste jaren.  En ook dit jaar zal niet anders zijn. In de tijd dat we momenteel leven gebeurt veel oplichterij online via computers en smartphones.

In dit artikel gaan we enkele oplichterij, of scam manieren bespreken die sinds 2022 nieuw zijn, of sterk aan populariteit aan het winnen zijn. Soms zijn het zelfs nieuwe varianten van manieren die al langer bekend zijn. 

Wat is de beste manier om je te wapenen tegen deze (nieuwe) vormen van online scams?   Alles start met op de hoogte te zijn en weten waarop je moet letten, zodat ook jij niet slachtoffer word van online oplichterij. 

Wees waakzaam voor angst.

Online scams 2022

Deze titel is misschien wat raar, maar na wat verdere uitleg zal je snappen waarover dit gaat. 

Wees waakzaam voor berichten en e-mails dat bedoelt zijn om je bang te maken.  Zeker wanneer het gaat over geld of bank zaken.   Bijvoorbeeld:  “Jouw bankrekening kan leeggehaald worden”.   Hierna volgt meestal een “oplossing” om dit probleem te voorkomen.  Zoals,  stort nu xx euro om uw rekening te beveiligen. 

Het spreekt natuurlijk voor zich om hier best niet op in te gaan.  Heb je toch redenen om aan te nemen dat je bankrekening gevaar loopt?  Dan contacteer je best je eigen bankkantoor rechtstreeks vooraleer je geld gaat overmaken aan scammers.

De mails en berichten die deze methode gebruiken zijn vaak afkomstig van heel generic telefoonnummers, of mailadressen die niets te maken hebben met het bedrijf waarvoor ze claimen te werken.

Niet klikken, downloaden, of antwoorden.

Vaak krijg je mails met heel aanlokkelijke titels of veelbelovende inhoud.   Dit soort van scam noemen we Phising scams. Hier vragen ze dan om verder te lezen door op een link te klikken.  Of het downloaden van een boek dat je meer uitleg geeft over het onderwerp. 

Dit is meestal ook een slecht idee.  Door deze geïnfecteerde bestanden te downloaden of te openen, kan jouw computer geïnfecteerd raken met een virus.  

Sommige virussen kunnen al bij al vrij onschadelijk zijn.  Bijvoorbeeld maken ze je computer trager, of zorgen ervoor dat andere computers in jouw netwerk geïnfecteerd raken.   Maar in veel gevallen kunnen de afzenders van de mail jouw persoons/bank/ … gegevens achterhalen

Een gemakkelijke oplossing hiervoor is het installeren van een goede antivirus software.  Deze gaat al de schadelijke (kleine) bestanden op je computer lokaliseren en vernietigen.

Krijg je veel spam in je mailbox? Bekijk dan zeker dit artikel om te weten hoe je hier vanaf komt.

Word snel rijk scams

Iedereen wil snel geld verdienen en rijk worden.  Hier spelen online scammers maar al te graag op in.  Ze adverteren mooie verdienmodellen, en beloven veel geld en winsten op korte tijd.   Te mooi om waar te zijn?  Uiteraard, meestal is het dit ook.  

Ze lokken je met mooie statistieken en tabellen om aan te tonen dat ze veel geld hebben verdient,  maar wanneer je zelf hiermee wil beginnen, vragen ze eerst om een (veelal grote) donatie te doen, of een e-book te kopen waarin de juiste stappen staan uitgelegd.

We gaan je niet moeten vertellen dat wanneer je deze betaling gedaan hebt, of dit e-book hebt gekocht,  hier praktisch niets van nuttige informatie zal instaan.   Maar je bent natuurlijk wel je geld kwijt.

Sterker nog,  in het algemeen online… Als het te mooi lijkt om waar te zijn.  Dan is het dit meestal ook.  Dus zeker ook iets om op te letten.

Scams via ransomware

Scams via ransomware

Ransomware is een soort van hack die ervoor zorgt dat je geen toegang meer hebt tot bepaalde bestanden op je computer.   Wanneer je computer geïnfecteerd is met dit soort ransomware, zal er kort nadien een of andere melding komen waarbij je de mogelijkheid hebt om na het betalen van “losgeld” je bestanden terug te krijgen. 

Wat je hier tegen kan doen, is je antivirus programma up to date houden, om zo deze schadelijke software uit je computer te houden.  

Ben je toch slachtoffer, laat dan zeker je antivirus programma een diepe scan doen.  Maar in geen geval, betaal deze bedragen.

Norton 360 Standard 2020 1 Apparaat 1 Jaar 10GB

Meerdere beschermingslagen voor je apparaat en online privacy, allemaal in één oplossing

Conclusie

Dit zijn enkele van de online scams waar we maar al te vaak me te maken krijgen.   Wees waakzaam, beperk je vertrouwen online. 

Mocht je toch iets verdacht opmerken, kan je dit altijd melden aan de bevoegde instanties om zo hopelijk ooit deze vormen van oplichterij de wereld uit te helpen.

https://www.safeonweb.be/nl

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven