• 2 februari 2023

Welke prijzen gaan stijgen door de oorlog van Rusland met Oekraïne?

Sinds de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is begonnen, zien we de prijzen aan de takstations en de prijzen voor energie meer en meer de lucht in gaan.

Maar olie en gas is niet het enige export product van Rusland en Oekraïene.  Er zullen, als de oorlog nog langer blijft aanslepen, nog meer dingen in prijs gaan stijgen.  Daarom willen we jullie in dit artikel al waarschuwen over welke prijsstijgingen je nog kan verwachten in de (nabije) toekomst. 

Let wel, dit zijn in onze opinie de dingen die met een grote vorm van waarschijnlijkheid duurder gaan worden.  En deze prijsstijgingen zullen zich waarschijnlijk ook niet beperken tot enkel deze lijst.

Prijsstijging in tarwe en meel

Prijs van tarwe en meel kan stijgen door de oorlog
Foto door Tomasz Filipek via Pexels

Rusland en Oekraïne leveren samen ¼ van de Europese tarwe export.  Daarom dat Oekraïne ook wel eens bestempeld word als de graanschuur van Europa.

We kunnen er dus van uitgaan dat brood en koekjes duurder gaan worden als de oorlog blijft aanslepen. 

Misschien voor sommigen nog erger dan de prijs van brood en koekjes die omhoog gaat, is waarschijnlijk ook dat de prijzen van bier ook kunnen stijgen.   Om bier te brouwen word namelijk ook graan gebruikt. 

Voorlopig is er nog niet al te veel reden om hierover ongerust te worden, aangezien België en Nederland zelf hele grote voorraden hebben van graan.  Deze zijn opgeslagen in grote graansilo’s

Ook de prijs van vlees kan de hoogte ingaan.

De prijs van vlees kan stijgen
Foto door Los Muertos Crew via Pexels

Niet enkel levert Rusland veel vlees naar Europa, maar onze veehouders gaan getroffen worden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.  De voeding van bijvoorbeeld onze koeien bestaat voor een groot deel uit tarwe en het bijproduct dat het malen tot meel oplevert.

Bij varkens is de hoeveelheid graan zelfs nog hoger.  Een varken eet ongeveer 2% van zijn lichaamsgewicht per dag.  Dit varkensdieet bestaat vooral uit graan, mais en bieten.

Plantaardige olie om frietjes te bakken zal duurder worden.

Foto door Dzenina Lukac via Pexels

Als je denkt aan een stereotype oostbokker, denk je wellicht aan een op zonnebloempitten kauwende mannen.   Dit is niet zonder reden.  Oekraïne is verantwoordelijk voor bijna 1/3 van de zonnebloempitten waar bij ons de plantaardige olie van gemaakt word.

Dit gaat niet enkel een gevolg hebben op zonnebloemolie in de winkel in flessen.  Maar denk ook maar aan producten waar dit voor gebruikt word.  Frietjes bakken zal hier ook onder lijden.

Oorlog heeft ook effect op de non ferro metalen

Foto door cottonbro via Pexels

Non-ferrometaal is een metaal dat geen ijzer bevat of waarin de legeringen ijzer niet als

Een non Ferro metaal is een metaal dat geen ijzer bevat, of waarin ijzer niet als hoofdbestanddeel word beschouwd.  Enkele voorbeelden hiervan zijn koper, lood, aluminium, zink, brons en messing. 

Buiten olie en steenkool worden er nog andere dingen ontgonnen in Rusland, zoals de non Ferro metalen. 

Deze metalen worden veel gebruikt in elektronica.  We kunnen er dus vanuit gaan dat de prijs van een huis bouwen, elektronica, tot zelfs auto’s omhoog zullen gaan. 

Ook verpakkingen zijn vaak van dit materiaal gemaakt.  Denk maar aan ingeblikt voedsel, afdekkingen van yoghurt, of dekseltjes van glazen bokalen.   Ook dit zijn factoren die de prijs van voeding sterk kan doen stijgen.

Dit alles zijn dingen waarvan wij bijna zeker zijn dat ze in prijs gaan stijgen.   Uiteraard hopen we dat de oorlog snel over zal zijn, en dat de dingen snel kunnen stabiliseren.

ImageTitelBekijk Prijs
Rusland, Oekraïne en de Krim https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Frusland-oekraine-en-de-krim%2F9200000039366305%2F&name=Rusland%2C%20Oekra%C3%AFne%20en%20de%20Krim
De slag om Europahttps://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fde-slag-om-europa%2F9300000078383723%2F&name=De%20slag%20om%20Europa%2C%20Rob%20de%20Wijk
We moeten het even over Poetin hebbenhttps://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1043140&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Fwe-moeten-het-even-over-poetin-hebben%2F9200000107384449%2F&name=We%20moeten%20het%20even%20over%20Poetin%20hebben%2C%20Mark%20Ga...

Wil je graag weten hoe je kan besparen op je energiefactuur?  Lees dan zeker het artikel dat we hierover hebben geschreven, om zo toch al een deeltje van de stijgende prijzen de baas te blijven.

Read Previous

Waar komt het verhaal van Medusa vandaan?

Read Next

6 Kleine barbecues die ideaal zijn voor terras, tuin of balkon

Most Popular