• 4 december 2022

Schoonmaken met deze tips van oma

Je huis schoonmaken is voor de meesten onder ons niet iets waar we wekelijks naar uitkijken.  Maar desondanks moet dit met enige regelmaat gebeuren.  Gelukkig zijn er talloze handige tips en trucjes om deze taak aangenamer te maken.  Voor de echte goede ouderwetse tips kan je echter beter bij oma langsgaan.  Zoals iedereen weet, weten zij het altijd best.  Om het voor jou gemakkelijker te maken, hebben wij dit voor jou gedaan.  We zijn bij onze oma langs geweest en wou graag schoonmaaktips met jullie delen.

Hoe moet je zilver weer doen blinken?

met deze schoonmaaktips word schoonmaken veel gemakkelijker

Is je zilveren armband, ketting of bestek dof of grijs van kleur geworden?  Uiteraard wil je dit graag terug laten blinken alsof het nieuw was.  Hiervoor kan je altijd gebruik maken van tandpasta.  Doe wat tandpasta op een doekje en door veelvoudig te wrijven, komt de zwarte oxidatie er zo vanaf.

Hoe kan je koper terug laten blinken?

Net zoals zilver kan ook koper verkleuren.  Een goed product om dit schoon te maken kan je vinden in de sausafdeling van je lokale supermarkt.  Probeer maar eens met wat ketchup op een doek over je koperen pot te wrijven en kijk maar hoeveel vuil ervan afkomt.

Effectieve manier om kalkaanslag te verwijderen.

In de badkamer of keuken heb je snel last van kalk.  Meestal in je bad, lavabo, toilet of gootsteen.  Blijkbaar als je een doek in karnemelk legt en de doek laat absorberen en daarna de doek een nacht op de plaats van de kalk legt, in de ochtend de kalk verdwenen zou zijn.

Dit zou ook het geval moeten zijn met cola.  In bijvoorbeeld het toilet zou je karnemelk of cola erin kunnen gieten en een nacht laten rusten in plaats van de doekmethode te gebruiken.

Deze hebben wij persoonlijk zelf nog niet getest, maar zou volgens oma zeer goed werken.

Hoe moet je stickerresten verwijderen?

Je kent het wel,  je koopt een nieuw bord, kom of glas en er zit zo een vervelende sticker op de onderkant die je er nooit helemaal schoon afkrijgt.   Dit valt op te lossen met olie.  Het maakt niet uit welke soort.  Breng wat olie aan op een sponsje of doek en wrijf over de stickerresten.  Ze komen er zo vanaf.

Streeploos schoonmaken van vensters.

Ik zelf heb altijd problemen met het schoonmaken van mijn vensters.  Elke keer laat dit gigantische strepen na op het glas.  Dit is gelukkig verleden tijd.   Na het wassen en drogen van het venster simpelweg nog eens over het glas wrijven met een prop krantenpapier, en weg zijn de strepen!

Muffe geurtjes wegwerken

Grootouders wonen vaak in een ouder huisje.  Hier kunnen wel eens muffe geurtjes rondhangen.  Maar zelfs hier heeft oma een oplossing voor.  Je doet 1/3 water, 1/3 azijn en 1/3 wasverzachter in een spuitbus.

De azijn neutraliseert de geur, en de wasverzachter zorgt ervoor dat er een aangename geur achterblijft.

Onderhouden van eiken meubels

Mijn omaatje is zeer gesteld op haar zware, volhouten eiken meubels.  Ze vertelde me een heel bijzondere manier om ze schoon te houden en ze opnieuw te doen blinken.  Ze gebruikt hiervoor overschotjes bier die ze verwarmd in een pannetje (niet koken).  Daarna wrijft ze met een sponsje haar kasten in en laat het opdrogen.  Daarna boent ze de meubels op met een droge vezeldoek.

Een houten snijplank hygiënisch schoonmaken

Een houten snijplank vol met krassen is onhygiënisch.  In deze krassen kruipen etensresten die er moeilijk uitgewassen kunnen worden bij de afwas.  Mijn oma lost dit op door de snijplank te schuren met een stuk schuurpapier uit opa zijn werkhuis.  Na het afschuren spoelt ze het af met water, en behandelt ze de snijplant met olijfolie.  Daarna is ze weer zo goed als nieuw.

Read Previous

5 interessante weetjes over elektriciteit

Read Next

Met deze tips heb je meer kans om je huis snel te verkopen in 2021.

Most Popular