• 4 december 2022

Wat je nog niet wist over het middeleeuws slagveld

Onze geschiedenisboeken staan vol met verhalen over kastelen, veldslagen en dappere ridders in de middeleeuwen.  Maar er zijn ook veel dingen die we als waarheid zijn gaan beschouwen, eigenlijk fictie zijn.  Hier volgen een aantal feiten die je waarschijnlijk nog niet wist…  Zijn er nog dingen waar je aan denkt?  Laat ze ons zeker weten, en misschien kunnen we hier nog een extra artikel over schrijven.

Muren slopen tijdens gevechten

In de middeleeuwen werden veel oorlogstuigen ontworpen, maar bijna niets om door muren te breken.  Logisch, want wie wil er nu iets kapot maken dat je wil overnemen?!  De middeleeuwse gevechten concentreerde zich vooral op het verslaan van de ridders en soldaten. De kastelen zelf werden gezien als prijs voor de grote overwinnaar

Vechten tot de laatste man

De meeste belegeringen duurde vele weken, bestaande uit vele korte vechtpartijen van 15 tot 30 minuten.  Dit duurde net zolang tot het moraal gebroken was van een van de vechtende partijen.

Ook andere gebeurtenissen speelden hierin een grote rol.  Denk maar aan hongersnood door het blokkeren van handelsroutes, verbranden van oogsten,…  of het verspreiden van ziektes zoals de pest, dysenterie…

Slagveld vol ridders

We kennen allemaal de films waar iedereen in volledig pantser op het slagveld staat, maar in werkelijkheid was dit helemaal niet zo…

Een volledig pantser was verschrikkelijk duur, dus enkel de rijke adel kon dit betalen.  Dit gaf hun het voorrecht om zichzelf in een middeleeuwse tank te veranderen.
De gewone soldaten droegen eerder een bescherming van leder of wol.  Dit was veel goedkoper, maar gaf geen bescherming tegen steek- en slagwonden.

Het neerhalen van een ridder

Een gewone soldaat zou schrik hebben om met een ridder te vechten.  Niet enkel door hun praktisch ondoordringbaar pantser, maar ook door de gevolgen ervan als je zelf de veldslag overleefd.

Als de ridder waar jij voor vocht er achter kwam dat jij in plaats van hem de eer zou opstrijken, kon je hiervoor vermoord worden.   Maar zelfs als jou ridder hier oké mee was, kon het gebeuren dat de familie van de ridder die je gedood had wraak kwam nemen en jou en/of jou familie kwam doden of martelen.

Vechten in de zon

In de middeleeuwen werd er vooral in de vroege of late winter gevochten.  Dit was omdat de meeste soldaten boeren waren

De boeren hadden geen tijd om in de lente ( planten ) , zomer of herfst ( oogsten ) te gaan vechten.

Vooruitgang in technologie zorgde ervoor dat er genoeg en gemakkelijker voedsel werd geproduceerd, waardoor het voor de boeren niet meer noodzakelijk was om te gaan vechten.  Er ontstonden speciaal getrainde legers die veelal sterker en meer georganiseerd waren.

Read Previous

Wat is de vivaldi coalitie van 2020?

Read Next

Deze 3 dingen kan je doen met je mondmaskers wanneer we ze niet meer nodig hebben.

Most Popular