• 4 december 2022

5 Verschillende soorten sla om jou maaltijd te variëren

Bijna iedereen eet wel elke dag een variant van sla (slaatje, op een broodje, als bijgerecht, … ).  Veel mensen blijven bij de meest bekende varianten, maar er zijn veel meer soorten sla, met allemaal hun eigen specifieke smaken en voedingsstoffen.   Zo bevat bijvoorbeeld spinazie meer ijzer dan boerenkool, maar boerenkool levert glucosinolaten, welke er dan weer minder in spinazie zitten. 

Maar welke je ook kiest,  elke soort sla zit vol antioxidanten, water, vezels en meer essentiële voedingsstoffen. Dus laat je maar eens gaan en stel een lekker slaatje samen.

Wil je weten welke planten in je tuin die eetbaar zijn? 

Hier volgen een aantal verschillende soorten sla om jouw slaatje of bijgerecht weer net iets anders te maken.

Bladsla

bladsla voor in je slaatjes

In de categorie bladsla zijn er drie varianten.  “Rode bladsla”, “groene bladsla” en “eikenbladsla”.
Bladsla vertakt zich uit een enkele stengel.  Dit maakt dat bladsla over het algemeen minder lang goed blijft dan de kropsla varianten.

Rode bladsla heeft een bordeaux rode tint en een milde smaak, sterk vergelijkbaar met groene bladsla.  Eikenbladsla is pittiger en geeft een sterkere smaak.

Romaine of bindsla

Deze bindsla is vooral bekend door de ceasar salad, maar is ook lekker in andere gerechten.
Met zijn lange, lichte en bittere bladeren zorgt romaine sla voor een stevige crunch bij de maaltijd.

De bindsla is een bladgroente die vaak in eigen moestuinen wordt geteeld.   Bindsla wordt zowel rauw als gekookt gegeten. De naam komt voort uit dat men bij de traditionele teelt een aantal dagen voor de oogst de kroppen dichtbinden, om zo een geler gekleurd blad te krijgen.

Rucola

Rucola, ook wel Italiaanse tuinkers genoemd.  Deze variant van sla is nog niet zo lang op de Nederlandse en Belgische markt te verkrijgen, maar is in korte tijd onmisbaar geworden in de keuken.   De smaak is eerder pittig en walnootachtig.   Deze sla is ideaal om zelf in de moestuin te kweken, want de blaadjes groeien na het plukken gewoon terug aan.

Spinazie

Spinazie is een verzamelnaam voor sla met een groen blad en harde nerven.  De spinazie die de meeste mensen kennen behoort tot de eenjarige gewassen.

Spinazie kan rauw gegeten worden in een slaatje of gekookt als bijgerecht.

Spinazie bevat heel veel vezels en vitaminen.  Ook is spinazie een goede bron van Kalium, Calcium en ijzer.

ijsbergsla

Ijsbergsla op je bord

ijsbergsla is knapperig, fris en stevig, maar niet zo smaakvol als andere slasoorten.  De naam ijsbergsla komt van dat men vroeger deze sla uit Amerika importeerde.  De sla werd met ijs bedekt voordat ze met de trein werden vervoerd vanuit Amerika. Door het bedekken met ijs bleef de sla langer vers.

Enkele kookboeken voor het maken van de lekkerste slaatjes

 

sla smaak recepten
slaatje recepten
ijsbergsla recepten

Read Previous

Geheimen in onze voeding

Read Next

5 tips om goedkoper te koken en te besparen op je boodschappen.

Most Popular