Stamboom samenstellen

Hoe uw stamboom samen te stellen en een familiegeschiedenis op te bouwen.

Als je wilt begrijpen waar je familie vandaan komt, moet je begrijpen wie de vader van je vaders vader was.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het samenstellen van een familiegeschiedenis of stamboom, maar lijken er nooit aan toe te komen om het daadwerkelijk te doen.

Dit komt omdat de meeste mensen gewoon geen idee hebben waar ze moeten beginnen of zelfs waarom ze het zouden moeten doen. Dus, wat zijn de voordelen van het bouwen van een stamboom?

Eerst en vooral is het een uitgelezen kans om meer over je familie te weten te komen. Het is gemakkelijk om te vergeten waar we eigenlijk uit bestaan.

Het is gemakkelijk om onszelf te zien als gewoon onze eigen kleine persoonlijkheden en niet de som van onze voorouders. Maar, het blijkt dat onze stamboom alles over ons bevat dat we moeten weten over wie we zijn.

En omdat het zo belangrijk is om de wortels te begrijpen van wie we zijn, is het zeker de moeite waard om dat te doen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom een stamboom zo nuttig is en hoe je er een kunt maken.

Wat is een familienaam?

Een familienaam is een unieke identificatie die aan je voornaam is gekoppeld. Het is meestal iets als “Jane Doe Smith.” Het doel van de familienaam is om een persoon te onderscheiden van een andere met dezelfde (voor)naam.  

Een veel voorkomende misvatting die veel mensen hebben over hun achternaam is dat ze ergens vandaan komen. Het is niet ongewoon dat iemand denkt dat hij van een exotische, verafgelegen plaats komt. Maar wist je dat je achternaam eigenlijk een oud Engels woord kan zijn dat “leger” of “soldaten” betekent? Als dat nog niet genoeg verrassing is, wist u dan dat uw achternaam zelfs een oud Duits woord kan zijn voor “meester” of “leider”? Het is waar. En het is zelfs mogelijk dat je achternaam verband houdt met je beroep of rol in het leven. 

My Heritage

Op de website van MyHeritage kan je foto’s van je dierbaren verbeteren, inkleuren of zelfs animeren.

www.myheritage.nl

Waarom is het belangrijk om je genealogie te kennen?

Kennis van uw genealogie kan u helpen uw verleden beter te begrijpen, meer te weten te komen over uw familiegeschiedenis en u perspectief geven op waar u vandaan komt. Het is een geweldig hulpmiddel om je eigen waarden en overtuigingen te begrijpen, evenals die van je voorouders. Hier zijn een paar redenen waarom je eens terug zou moeten kijken in je stamboom:

  1. Om meer te weten te komen over je erfgoed. Wie zijn je wortels en waar komen ze vandaan? Wat voor cultuur heb je geërfd?
  2. Om je verleden te begrijpen. Kun je terugkijken op het leven van je voorouders en zien hoe ze door de jaren heen groeiden en veranderden?
  3. Om te begrijpen wie je vandaag bent. Als je op zoek bent naar aanwijzingen over je persoonlijkheidskenmerken, kun je die vinden in je familiegeschiedenis.
  4. Om je te helpen relaties op te bouwen. Wanneer u een relatie met iemand anders opbouwt, is het belangrijk om te weten waar u vandaan komt. Het is gemakkelijker om contact te maken met mensen die een aantal overeenkomsten met u delen.

Hoe vind je je genealogie?

Het eerste wat u moet doen is uitzoeken wat voor soort onderzoek u wilt doen. Onderzoek naar uw familiegeschiedenis kan jaren duren of het kan gedaan worden in slechts enkele minuten. In beide gevallen is de eerste stap uit te zoeken naar welk soort informatie u op zoek bent.

Dit zal je helpen je genealogische onderzoeksdoelen te beperken en je een beter inzicht geven in het soort bronnen dat je zou moeten gebruiken.

Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het onderzoek naar je familiegeschiedenis. De twee meest populaire websites voor genealogisch onderzoek zijn Ancestry.com en FamilySearch.org. Deze sites bieden zowel betaalde als gratis bronnen aan.

Ancestry.com heeft bijvoorbeeld een databank van volkstellingsregisters voor elk land ter wereld.

Hoe stelt je je stamboom samen?

Als je aan het opzoeken van je familiegeschiedenis begint en start met het opstellen van een stamboom zal je beginnen aan een fascinerende reis die je zal helpen begrijpen waar je vandaan komt, en waarom je bent zoals je bent.

Kies een genealogie website

Ancestry.com is een gratis site. Het is de grootste genealogie website in de wereld. FamilySearch.org is ook een gratis alternatief. U kunt deze gebruiken om gegevens uit meer dan 70 verschillende landen te vinden en te analyseren.

Download een stamboomprogramma

hoofdscherm versie 8
Aldfaer Hoofdscherm

Het programma “aldfaer” is een gratis programma waarmee u zeer uitgebreid een stamboom kunt samen stellen door het invoeren van al uw gevonden gegevens. 

U kunt gemakkelijk de belangrijkste gegevens uit het verleden terugvinden, zoals de naam van de moeder en de vader of de namen van hun ouders. Met dit programma kunt U gemakkelijk zoeken naar de belangrijkste informatie in uw stamboom. U kunt de gezochte informatie ook afdrukken om meer gedetailleerde informatie over uw voorouders te verkrijgen. U kunt gemakkelijk zoeken naar de belangrijkste informatie in uw stamboom met behulp van dit programma. U kunt ook de informatie die u zoekt afdrukken om meer gedetailleerde informatie over uw voorouders te krijgen.

Zoek de genealogie gegevens

Deze stap neemt uiteraard het meeste werk en tijd in beslag.   

Je begint met jezelf en de familie waar je bent opgegroeid. Gegevens van je geboorte, doop en dergelijke moeten worden verzameld. Er zijn broers en zusters. Je kunt navraag doen naar de geboorte, het huwelijk en andere data van je ouders. Er zijn papara’s in uw huis of het ouderlijk huis waar u gegevens kunt verzamelen. Oude fotoalbums, trouwboek, bidprentjes, en officiële documenten zijn ook altijd een goede bron van informatie.

Een volgende stap kan zijn om naar familie te gaan.  Tante’s en nonkels, of neven en nichten.  Zij weten vaak dingen die je naaste familie niet of niet meer weet.  Je kan ook de oude fotoalbums meenemen en vragen of ze personen kunnen herkennen.  Zo ben je ook weer een stapje verder.

Na het rechtstreekse onderzoek is het tijd om de archieven in te duiken.  Denk hierbij vooral aan de verschillende rijksarchieven.  Bijna elk dorp heeft ook een archief waar belangrijke gegevens worden bewaard.  Hier kan je bijvoorbeeld geboorte-, huwelijks-, en overlijdensakten vinden. 

Er zijn nog ontelbare andere bronnen waar je informatie kan halen.  Zo is het internet vaak ook een interessante bron.  

Welke gegevens opnemen in je stamboom?

family tree of the house of habsburg d18331 1024
Family Tree of the House of Habsburg

Schrijf alles op wat u over uw familie en voorouders vindt: hun geboorte-, doop- en overlijdensdatum. Waar ze gewoond hebben, zowel woonplaats als huisadres (denk ook aan evt. verhuizingen). Wanneer en waar zijn ze getrouwd, zowel burgerlijk als kerkelijk huwelijk. Wanneer en waar zijn ze overleden, begraven of gecremeerd. Welk beroep hadden ze, noteer ook de jaartallen daarbij.

Kortom, alles maar dan ook alles wat u over een persoon uit uw stamboom kunt vinden.

Afsluiter

Tenslotte wordt naar stambomen vaak verwezen als “Het Boek van het Leven” omdat ieder van ons een uniek verhaal heeft van zijn voorouders en hun leven, en de dingen die ze hebben meegemaakt.

Wij kunnen allemaal onze voorouders terugvoeren in de geschiedenis en zien hoe ons eigen leven past in de context van de wereld om ons heen. Wanneer we het voorrecht hebben om de geschiedenis van onze familie te bestuderen, is het alsof we in staat zijn om de gebeurtenissen en mensen op een andere manier te zien, alsof we in staat zijn om naast hen te lopen en te zien wat er gebeurde en waarom.

Familiegeschiedenis kan leuk, leerzaam of zelfs controversieel zijn! De sleutel is dat het interessant moet zijn!

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven