• 4 december 2022

Tips om een succesvol imker te worden in 2021.

De bijtjes hebben jou nodig
Zoals iedereen weet gaat het niet zo goed met de honingbij.  Dit komt vooral door overmatig gebruik van pesticiden, varroamijt en gebrek aan biodiversiteit.  De bijen hebben daarom een steuntje in de rug nodig.  Dit nodige duwtje in de rug kun je geven door zelf Imker te worden.  En geloof ons, het is een zeer rustgevende en voldoening gevend hobby.

Sluit je aan bij een imkervereniging of zoek een peter

Er zijn in België en Nederland heel wat imkerverenigingen waar je veel kan bijleren.  Hier vind je meestal ook de ervaren imkers die al jaren bezig zijn.  Zij kunnen jou helpen met het opstarten van je eerste volk.  Vaak geven deze verenigingen ook cursussen en workshops, om jouw kennis nog beter bij te schaven.

Cursus tot imker volgen

imker vereniging

Er worden regelmatig cursussen gegeven waar je ook veel kan bijleren over de bij en zijn verzorging.
Dit is uiteraard ook echt een aanrader.  Je doet niet alleen veel kennis op, maar leert ook andere imkers kennen om zo ervaringen uit te wisselen.

Bepaal de juiste locatie voor je bijenvolk.

Voor je je bijenkorven buiten zet, overleg met je buren, en informeer ze over wat je gaat doen.  Normaal gesproken zullen je buren er geen last van hebben aangezien een bij tot 3km uitvliegt.  Maar het is wel raadzaam om te informeren… zo blijf je vrienden met je buren. Ook is het belangrijk om te weten dat er genoeg voedsel in je omgeving is zodat je bijtjes geen honger krijgen en je niet al te veel impact hebt op de lokale fauna.

Gebruik meerdere bijenkasten

Het is aangeraden om twee kolonies te zetten, zodat je kunt vergelijken en zo sneller kunt vaststellen of er iets aan de hand is.  En ook als bijvoorbeeld je koningin niet deugd, kun je in de andere kast een nieuwe kweken.

Geld is niet alles als je imker wil worden.

Imker zijn is een mooie hobby, en je helpt de bijen er mee.  Daarvoor in de plaats geven ze je honing, was, proppolis, koninginnenbrij,…  Deze kun je verkopen of verwerken in producten die je kan verkopen.  Maar hou wel in het achterhoofd, rijk zal je hier niet van worden meestal zal dit zelfs eerder geld kosten.

Ben je een imker en weet je niet wat doen met je bijenwas?   In DIT artikel hebben wij enkele gebruiken van bijenwas opgesomd.

Read Previous

Deze 3 dingen kan je doen met je mondmaskers wanneer we ze niet meer nodig hebben.

Read Next

Wat is de Zwarte leeuwen vlag en waar staat deze voor?

Most Popular