• 4 december 2022

5 verschillen waar vaak grote debatten over gehouden kunnen worden

Het is altijd gemakkelijk om je eigen standpunt te verdedigen, maar wat echter moeilijk is is het begrijpen en accepteren van het standpunt van iemand die een compleet tegenovergestelde mening heeft.  Daarom hebben we 5 uitersten tegenover elkaar gezet, om op deze manier het onderwerp bespreekbaar proberen te maken.

Links of Rechts

Het is gemakkelijk om naar een rechtse politieker “nazi” te roepen en naar een linkse “Communist”.  Maar waar komen deze termen juist vandaan?

Geschiedenis.
De term links en rechts is afkomstig van de Franse Revolutie, waar de koning bepaalde waar de parlementsleden zaten.  Omdat de koning aan de rechter kant van het Parlement zat, had hij graag dat rondom hem gelijkgezinde politici zaten.  Terwijl aan de linkerkant de politici zaten die niet zo koningsgezind waren.

Dit wil eigenlijk zeggen dat als je een linkse partij bent, je iets wil veranderen aan de maatschappelijke verhoudingen, terwijl de rechtse partijen dit juist in stand wil houden.   En dit natuurlijk terwijl iedereen streeft naar het beste zoals hij of zij dat ziet.

Vegan of Vleeseter

Er zijn een heleboel redenen waarom je Vegan zou willen worden.  Denk maar aan het dierenleed, effecten van het klimaat, geen vlees lusten, …  Maar er zijn ook veel redenen om vlees te blijven eten, zoals de smaak, proteïne, …  Dit is een onderwerp waarover veel gediscuteerd word.  En zoals bij elke discussie, hoort er ook een woordje uitleg bij.

Wat is veganisme precies?

Veganisten eten in tegenstelling tot vegetariërs totaal geen dierlijke producten. Zo eten ze bijvoorbeeld geen melk en eieren.  Vegetariërs eten geen producten van gedode dieren, dus wel melk en eieren.  Er zijn ook flexitariërs.  Dit is hetzelfde als vegetariërs, maar eten bijvoorbeeld sommige vleessoorten wel nog, zoals vis of kip.

Toch vlees?

De grootste reden die word gebruikt om vlees te blijven eten is dat een mens de proteïnen van het vlees nodig heeft.  Dit is in principe waar, maar met de juiste begeleiding en dieet is het mogelijk deze proteïnen te vervangen door niet dierlijke producten.  Denk hierbij aan Tofu, Quorn, …  Maar ondanks dit is het voor veel mensen een te grote levensverandering en zien ze het niet zitten.

Welkom wolf of Weg wolf ?

Waar de voorstanders vooral blij voor zijn is het herstel van het natuurlijke ecosysteem.  Nu moeten jagers gigantische hoeveelheden dieren schieten.  De wolf kan dit werk overnemen en is zelfs beter, want zij schieten niet op een van de dieren maar selecteren de zwakste eruit.  Op deze manier overleven de sterkste, en de betere genen in de diersoorten leven verder.

De punten die de tegenstanders vooral aanhalen zijn de schade die ze veroorzaken bij boeren.  Ook de angst is een grote factor.  De angst dat de wolven vroeg of laat ook huisdieren of kinderen zullen aanvallen.

Wat nu?

Omdat de wolf een Europees beschermd diersoort is, zullen we ermee moeten leren leven dat hij terug is.  Hiervoor zullen we onszelf moeten aanpassen.  Zo geeft de Belgische staat een vergoeding van 95% van de geleden schade aan boeren (5% wordt gezien als beroepsrisico) en geven ze ook subsidies om hekwerken aan te passen zodat de wolf minder schade aan kan richten.

Klimaat activist of Klimaat ontkenner?

Is het klimaat naar de “Kersen” (aan het gaan) door onze vervuilende diesels,  of is dit een terugkerend fenomeen dat voor de mensheid op de wereld was vaker voorkwam?    Of is het misschien een broodje aap dat is verzonnen om meer zonnepanelen te verkopen?

De meningen lopen hierover sterk uiteen.  Niet enkel onder de bevolking, maar ook onder de wetenschappers.  We hebben namelijk geen 2de Aarde waar we mee kunnen vergelijken, daarom is dit een heel moeilijk gegeven om een zekerheid over te geven.  De meerderheid van de wetenschappers is het er echter over eens dat we er iets aan moeten doen.

Waarom klimaatspijbellaars?

Het afgelopen jaar (2019) zijn heel wat jongeren gaan spijbelen van school om te gaan betogen voor een beter klimaatbeleid, en dit over heel België en Europa.  Zij doen dit vooral omdat ze van mening zijn dat als er niets verandert, ze toch geen toekomst hebben en als er toch niet naar de wetenschappers geluisterd word, waarom zou je er dan een willen worden?
Uiteraard zijn er heel wat jongeren die van deze actie gebruik maakten om gewoon een dagje niet naar school te moeten.

Waarom ontkennen of niets aan doen?

Er gaan veel verhalen de ronde dat het klimaat gebruikt word om de mensen op kosten te jagen, en dat dit allemaal overdreven word.  Zelfs een heleboel wereldleiders zeggen dit, en deze personen hebben de meeste toegang tot verschillende data en onderzoeken dus “zij zullen het wel weten”.

Ook worden er veel maatregelingen verplicht door de overheid die mensen heel wat geld kosten.  Denk hierbij maar aan verplichte isolatie, verplicht dubbel glas, …
Al deze dure maatregelen schrikt veel mensen af, en zorgt voor een grote afkeur.  Wat natuurlijk heel begrijpelijk is.

Elektrisch rijden of niet elektrisch rijden?

De elektrische auto is een relatief nieuw concept en lokt de nodige discussie op.  Zo stellen mensen die tegen zijn zich vooral vragen bij of het echt wel natuur vriendelijker is en de veiligheid ervan.  Want ze zijn heel stil, en hoort de auto’s niet aankomen.  Verder zijn het aantal oplaadpunten en de afstand die je kunt afleggen eerder beperkt.

De mensen die voor zijn, zijn vooral blij met de innovatie, en het feit dat ze minder moeten betalen om een zelfde afstand af te leggen.  Zij zijn er ook van overtuigt dat dit een positieve impact heeft op de natuur.

Is de wagen nu echt milieuvriendelijker?

In principe wel, maar dit hangt af van een aantal factoren.  Zo is het land waar je je wagen oplaad er al eentje van.  In België bijvoorbeeld is 8.7% en in Nederland 6% van de energie opgewekt door hernieuwbare bronnen ( windmolens, zonnepanelen, … ).  Dit gaat dus geen groot verschil opleveren.  Maar bijvoorbeeld in Zweden word er nu 53.8% van de energie opgewekt door hernieuwbare bronnen, en dit gaat dan weer wel een verschil maken.

En de batterij?

De batterij zelf is ook redelijk vervuilend, maar wel zeer recycleerbaar.  Zo recycleert Tesla 60% van zijn batterijen, en 10% kunnen na reparatie terug hergebruikt worden.  Met 1 batterij kun je gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar rijden  (+/- 160000km) waardoor ze vergeleken met diesel en benzine wagens, veel minder vervuilend zijn.

Read Previous

Hoe je beter en langer kan overleven in Minecraft

Read Next

5 Tips om van spam in je mailbox af te raken.

Most Popular