waar komt het verhaal van de mythische medusa vandaan?

Waar komt het verhaal van Medusa vandaan?

Medusa staat bekent als een kwaadaardig wezen met slangen als haar, waar als je ernaar kijkt, verandert in een stenen standbeeld. Maar hoe zit dat nu juist? Wat is haar kant van het verhaal? En misschien nog wel de belangrijkste vraag van allemaal… Waar komt dit verhaal juist vandaan?

Voor we meer uitleg geven over dit mythologisch wezen, willen we graag melden dat er veel verschillende variaties op deze verhalen zijn. Dit is omdat, net zoals bij het christendom, deze verhalen op verschillende plaatsen voorkomen. Ook worden deze verhalen al vele honderden jaren verteld, wat uiteraard ook voor variaties zorgt.

Je zou dit een beetje kunnen vergelijken met de verhalen rond de kerstman, sinterklaas of de paashaas. Ze verschillen vaak in details, maar de essentie van het verhaal komt in de meeste gevallen sterk overeen.

Lees je graag deze mythische verhalen? Bekijk dan ook zeker ons artikel over de hel van Dante en de 9 werelden van de Noorse Mythologie

Wie is medusa?

Wie is medusa

Medusa was een van de drie dochters van de zee goden Phorcys en Ceto. Haar zussen zijn Stheino de machtige en Euryale van de witte zee.

Alvoor ze in het monsterlijke wezen veranderde werd ze beschreven als beeldschoon met lang golvend haar. Ze is ook de enige van de drie zussen die als sterfelijk werd beschouwd. Op een dag probeerde Poseidon (God van de zee) haar te verleiden. Medusa was niet van plan om op zijn avances in te gaan. Om aan Poseidon te ontsnappen, vluchtte ze in een van de tempels van Athena. Poseidon volgde haar en vond haar in de tempel. Ze werd verkracht door Poseidon, God van de zee.

Athena die al jaloers was op de schoonheid van Medusa was razend. Medusa kreeg de schuld van het verontreinigen van Athena’s tempel. Omdat Athena zo woest was, veranderde ze Medusa in het monster dat we allemaal kennen. Omdat op deze manier geen enkele man haar nog aantrekkelijk zou vinden. Mocht dit toch gebeuren, werd de vloek nog uitgebreid naar dat al wie haar zou aankijken, in steen verandert. En bovenop dit alles, werd Medusa ook nog verbannen.

Een wat romantischere versie van dit verhaal is dat Medusa een relatie had met Poseidon. Hier was Athena dan ook jaloers op en sprak daarom de vloek uit.

Een nog andere versie is dat Athena Medusa juist wou beschermen voor Poseidon, en daarom haar in een monster veranderde.

Hoe sterft Medusa?

Rubens Medusa.jpeg

Voor het verslaan van het grote zeemonster Ceto (de moeder van Medusa), had Perceus het hoofd van Medusa nodig. Hij maakte dan gebruik van haar verstenende blik om het zeemonster te doden.

Het doden van Medusa doet hij met behulp van het zwaard van Hades. Omdat hij Medusa niet rechtstreeks kan aankijken zonder in steen te veranderen, gebruikte hij de reflectie in het gepolijste schild dat hij had geleend van Athena, om toch te kunnen zien wat er gebeurde.

Na haar onthoofding baarde ze uit haar bloed het gevleugelde paard Pegasus en de gouden reus Chrysor. Dit waren de kinderen van Neptunus die niet geboren waren door de vloek.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven