bijgeloof

Wat is bijgeloof en waar komt het vandaan?

Wat is bijgeloof?

Bijgeloof betekent eigenlijk ‘geloven naast of buiten’ en heeft dus met geloven te maken. Maar niet altijd in de zin van religie.

Het gaat er eerder om dat je gelooft in iets wat niet bewezen is. Je kent vast wel mensen die op zaterdag geen ongeluk zouden willen krijgen omdat ze bang zijn voor het weekendkwaad. Die mensen vind je veel bij jongeren, al is er geen wetenschappelijk bewijs dat er echt een weekendkwaad bestaat.

En wat dacht je van de drie uur regel? Er wordt gezegd dat als je meer dan drie uur slapend overleeft na het doodgaan van iemand, diegene weer tot leven komt. Dit geloof bestond vroeger en is nu minder populair, maar sommige oudere mensen blijven aan dit geloof vasthouden en halen hun kinderen ’s avonds uit bed om te controleren of ze wel degelijk leven (anders moet er snel iets ingegrepen worden).

Vroeger was alles een voorteken voor iets.

Als je bijgeloof opzoekt in een woordenboek, dan staat daar dat het geloof is in onzinnige dingen. Maar volgens mij dacht men vroeger echt dat alles een voorteken was, zelfs de dag waarop je geboren bent. Er waren voortekens voor geluk en ongeluk, maar heel vaak was het onduidelijk wat die voortekens nu betekenden, of mensen gaven hun eigen betekenis aan dingen.  Deze betekenissen verschilden vaak van regio tot regio.

Ooit in Griekenland dachten ze dat het einde van hun wereld nabij was omdat er zo veel boze voortekens waren. De sterrenzaal puilde uit van de bovennatuurlijke krachten die daar hun huis hadden: goden en godinnen, engelen of demonische figuren; alles op één plek gehuisvest – maakte niet uit want alles moet volgens één noodlot verlopen; ook jouw leven als je erin gelooft!

Vele duizend jaren later staan we nog steeds machteloos tegenover het lot dat wordt voorspeld door sterrenbeeld of horoscoop.

Lees de voorspellingen van Nostradamus die zijn waar geworden.

Bijgeloof rond Johannes de Doper

Bijgeloof rond johannes de doper

Ieder land heeft zijn eigen bijgeloof, maar we komen wel meer dan eens Johannes de Doper tegen. Hij wordt gezien als beschermer van onder andere de tuin en het huis.

Je zou bijvoorbeeld een slang in je tuin kunnen zien die omringd wordt door bloemen. Volgens het verhaal sloeg Johannes erop met zijn staf en dat leidde tot het ontstaan van bloemen uit de grond waar hij op sloeg.

Een ander verhaal gaat over hoe hij werd gedood. Volgens dit verhaal is zijn hoofd weggespoeld door de Zwarte Zee, waardoor daar veel schelpdieren in kwamen te leven. Deze schelpdieren worden nog steeds vaak in sieraden verwerkt om hem te gedenken en hem te bedanken voor alles wat hij doet: beschermen! Ook draag je soms een schildpad als talisman om Johannes af te weren of juist om hem aanwezig te laten voelen – afhankelijk van wat je wilt bereiken natuurlijk!

Breek een spiegel voor geluk of ongeluk

Als je een spiegel breekt, is de kans groot dat er zeven jaar ongeluk op je pad zal verschijnen. Het verhaal gaat dat je in de spiegel het zielenheil van de mens kan zien en als dit breekt, wordt het onherstelbaar beschadigd. Er gaan ook verhalen over dat je geluk in een getal van stukjes van een spiegel kan vangen: hoe meer splinters, hoe meer geluk brengend. Deze redenering is natuurlijk niet juist – als je maar genoeg stukjes hebt om een ​​spiegel te maken, wordt alles weer normaal!

Ergens midden in de 19e eeuw deed de grap over het breken van spiegels die wereldberoemd werd door Shakespeare zijn intrede in partijliteratuur. Opmerkelijk is dat sindsdien niemand weet waarom glasbrekers 7 jaar lang pech moeten hebben. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat er volgens antieke Griekse filosofie sprake was van periodieke cycluswaarden: elk levensjaar staat onder een specifiek teken met speciale functies die bepalend zijn voor iedere afzonderlijke periode (in totaal 28 dagen). Het voornaamste symbool was Telus – waardoor alle evenementen kunnen worden voorspeld

Dat kan geen Toeval zijn

Verrassende en leerzame kijk op een machtig fenomeen Zelfs de meest nuchtere personen kloppen weleens af op hout, lopen liever niet onder een ladder door of voelen iets bij het getal dertien. Hoe ‘modern’ we ook zijn, bijgelovig is vrijwel iedereen. Tegenwoordig heeft bijgeloof steeds meer een persoonlijke vorm

Bijgeloof in de wetenschap

Bijgeloof zit in de mens.  Dat is een feit.  Je bent dan ook niet gek als je bepaalde dingen doet of niet doet om ongeluk of kwaad te weren. 

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij in gelooft.  Of het nu gaat over een stapel geld die je altijd op honderd euro moet houden, omdat er anders ongeluk mee kan gebeuren, of als je altijd de wekker voor half twaalf uitzet omdat dat ongeluk brengt. 

Bijgeloof is niet alleen gebonden aan de middeleeuwen of aan ongeletterden.  Bijgeloof bestaat ook in onze hedendaagse wetenschap.  Zo werd pas voor kort van mening veranderd dat het dragen van magnetische armbandjes voor atleten goed zou zijn.

Dit blijkt echter niet waar te zijn en werd door wetenschappers bewezen.

Bijgeloof geeft een houvast aan mensen die in onzekerheid leven

Telkens wanneer je merkt dat een zwarte kat je pad kruist, per ongeluk een spiegel breekt of onder een ladder doorloopt, heb je misschien het gevoel dat je vervloekt bent. Of als je merkt dat je jeuk in de palm van je hand hebt en iemand vertelt je dat dit betekent dat er geld op je afkomt, is het moeilijk om ze niet te geloven.

Dit zijn slechts twee voorbeelden van bijgeloof dat vandaag de dag nog steeds springlevend is. We doen dit niet omdat we per se niet begrijpen waarom deze dingen ons overkomen, maar omdat we er zeker van willen zijn dat we gedekt zijn voor het geval dat. Het is alsof we al onze zorgen kwijt kunnen door op een bepaalde manier over dingen na te denken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven