Wat kan je doen met assen uit de open haard of BBQ?

De assen uit de open haard of BBQ worden meestal direct weg gegooid, maar wist je dat assen best praktische toepassingen hebben?
Voor we beginnen met deze tips zouden we even een waarschuwing willen geven. Doe dit enkel met witte assen van onbewerkt hout, zodat er geen chemicaliën of dergelijke in zitten.

Meng assen door je kippen eten

Je kan assen bij kippeneten doen. Niet al te veel, maar 1% is aangeraden. Dit klink misschien niet gezond, maar is het wel.

Dit zorgt er namelijk voor dat de schaal van de eieren steviger is en de uitwerpsels minder stinken

Maak een as bad voor je kippen.

In de zomer zie je je kippen regelmatig een zandbad nemen, maar in de winter kunnen ze dit niet. Nogthans is dit een belangrijk hygiënisch gedrag. Kippen kunnen dit ook in assen doen. As word niet zo snel gemengd met water waardoor deze langer bruikbaar zijn om in te baden.
Dit kun je gewoon op de sneeuw kappen

Maak een as bad voor je kippen.

Olievlekken opkuisen met assen

Morsen met olie in je garage of een lekje in u wagen is snel gebeurt. Dit kun je bijvoorbeeld opruimen door er kattengrind over te gooien. Dit zuigt dan de olie op en dan kun je het gewoon opvegen. Dit kun je ook doen met assen. Dit heeft dezelfde werking

Gebruik assen om gaten in de weg op te vullen

Heb je gaten in je weg? Geen probleem! Dit kun je ook oplossen met assen.
Gooi het gat vol assen en druk dit stevig aan. Giet er daarna water over en duw dit verder aan tot de assen het water hebben opgenomen. Laat dit nu drogen en daarna is het goedje zo stevig als cement.

As gebruiken om zelf CIF te maken

Als je echt iets wil proper schrobben kun je het beste cif gebruiken. Maar wist je dat je hier ook assen kunt gebruiken? Vul een kommetje met assen (zoveel als je nodig hebt) en voeg water toe tot je een pasta-achtige substantie hebt. Dit kun je nu gebruiken net zoals je cif gebruikt.

Nare geurtjes uit je frigo houden

Een ijskast kan soms ontzettend sterk ruiken. Niet enkel door bedorven voedsel, maar ook door bijvoorbeeld look, kaas,… Dit kun je oplossen door een open potje as erin te zetten. Hierdoor gaat de geur voor een groot deel weg. Dit kun je ook met gebruikte gemalen koffie doen.

Nare geurtjes uit je frigo houden

Assen gebruiken in plaats van strooizout

Het gebeurt dikwijls dat er in de winter veel sneeuw valt en het strooizout uitverkocht is in de winkel. In dit geval kun je ook assen gebruiken. Oke, deze gaan je oprit misschien wel vuil maken maar uiteindelijk is dit beter voor je wagen (geen bijtend zout) , en je tuin. Want zout dat in de grond trekt is niet goed voor je planten.

Isorleren van planten

Zoals je misschien al opgemerkt hebt werkt as waterafstotend. Dit kan je gebruiken om in de winter de wortels van je planten te beschermen.
Eerst en vooral zorgt dit voor een extra barrière tussen de sneeuw en de grond wat al isolerend werkt. Ook zorgt het waterafstotende effect van de as ervoor dat de grond bij het dooien niet direct terug nat word wat de wortels

Slakken weg houden

Slakken kruipen niet graag over droge oppervlaktes. Zeker niet als er troep in hun slijm blijft plakken wanneer ze dit doen. Dat is precies wat as doet ,ook heeft het een uitdrogende werking waarvan ze ook niet houden.

Gebruiken als kattenbakvulling

Vroeger voordat er speciale kattenbak vulsel bestond, werden assen gebruikt in de kattenbak. Dit werkt zeer geur absorberend, maar blijft wel aan de pootjes van je kat plakken. Je kan het ook mengen met de moderne korrel om gebruik te maken van zijn geur absorptie.

assen Gebruiken als kattenbakvulling

Algen bestrijden in een vijver

Omdat assen heel veel potasium bevat werkt het goed als voeding voor je waterplanten zodat ze super hard gaan werken en op die manier het water zuivert

Motten weg houden van wol

Oké deze is misschien niet direct iets wat je in de moderne tijd zou doen, maar door een stoflaag as over je wollen kleding of lakens en dergelijke te doen houd je motten weg achteraf kun je ze uitkloppen en gebruiken. Of gebruik je toch liever mottenballen ?

As gebruiken als brandblusser

Je kunt assen gebruiken als brandblusser. Net zoals een poederblusser leg je een laagje poeder(as) over het vuur waardoor het stikt. Het praktische hieraan is dat je altijd

pexels oluwaseun duncan 189474 1024x1024 1

Bewaren van voedsel

De ijskast is een vrij recente uitvinding, maar wat deden ze ervoor voor dingen te bewaren?
Wel hiervoor werden ook regelmatig assen gebruikt zo kun je eieren bewaren in as voor een lange tijd. Ook bijvoorbeeld zaden kun je erin bewaren zodat ze niet vochtig worden of kiemen.

Mieren verjagen

Mieren zitten soms op plaatsen waar je ze liever niet hebt. Door as te strooien rondom de mierenhoop of ingang moedig je ze aan om te verhuizen. Dit omdat as zo fijn is dat ze het niet kunnen verplaatsen.

Een potje as in je auto

Het is geen slecht idee om een potje as te bewaren in je wagen. Het kan heel handig zijn als je je vastrijd in ijs of modder. Bij ijs doet het het ijs smelten en bij modder mengt het zich met de modder waardoor dit dikker word en je dus meer grip hebt.

Anti vlooien

In de natuur nemen dieren stofbaden om parasieten weg te houden. Dit kan bij sommige dieren niet bijvoorbeeld bij geiten en paarden die in een grasweide staan. Bij deze kun je zelf hun een stofbad geven wrijf gewoon assen door hun vacht waardoor je hetzelfde effect behaald.
Dit kun je ook bij huisdieren doen maar dan ga je wel assen in huis hebben.

vlooien bij uw

Verboden toegang

Heb je een vermoeden dat er regelmatig iemand op je oprit of over de paden van je tuin gaat? Dan kun je er een dun aslaagje over strooien waardoor je heel gemakkelijk kunt zien of er iemand is geweest.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven