• 4 december 2022

Wat zijn de voordelen van een woning huren of kopen

Ben je net het ouderlijk huis verlaten, of ben je voor een of andere reden opzoek naar een woning.  Dan heb je namelijk twee opties.  Huren of kopen.  Twijfel je nog aan wat de beste optie voor jou is? Beiden hebben voordelen en nadelen.  Hier willen we graag de voor en nadelen op een rijtje zetten.

Huren

Door het huren van een woning heb je meer flexibiliteit.

Als je een woning koopt zit je hier in de meeste gevallen voor 25 jaar of meer aan vast in de vorm van een banklening.  Dit probleem heb je niet als je gaat huren.  Als je huurt kan je in theorie je koffers pakken en binnen 3 maanden ergens anders huren.

Door te huren bespaar je ook geld.

Strikt genomen betaal je inderdaad wel huur aan je huisbaas, en dit geld zie je zelf nooit meer terug, maar in de plaats daarvan krijg je wel dat de huisbaas verantwoordelijk is voor alle reparaties aan het gebouw.  Stel je maar eens voor dat je dak moet gerenoveerd worden, of je hebt een nieuwe boiler nodig.  Deze kosten worden dan gedragen door de eigenaar.  Hierdoor hoef jij deze meestal dure reparaties niet te betalen.

Huren als zekerheid bij een nieuwe relatie.

Als je voor de eerste keer met je (nieuwe) partner gaat samenwonen, is het misschien ook aangeraden om eerst een tijdje te huren.  Want voor elkaar leven is vaak makkelijker dan met elkaar leven.  Als de relatie dan zou stuklopen, zit je niet met de verkoop/verdeling van je aangekochte woning.

Huren is veilig

De kans dat de huizenmarkt instort wordt met de dag groter.  Dit betekent dat als je nu een huis koopt van bijvoorbeeld €250.000, dit huis pakweg binnen 10 jaar nog maar €150.000 waard is.  Dit is een gigantisch verlies.

Voor het huren van een woning heb je geen groot kapitaal nodig.

Om een huis of appartement te kopen heb je al direct een aanzienlijk kapitaal nodig, terwijl je als huurder enkel maar een waarborgsom van meestal twee of drie maanden de huurprijs moet neerleggen.

Kopen

Je bent je eigen huisbaas

Als je huurt zit je vast aan heel wat regels, zoals de muur niet schilderen met felle kleuren, geen gaten maken in de muren, geen huisdieren … .  Als je een woning hebt gekocht, ben je vrij om te doen en laten wat je zelf wil.

Een lening afbetalen.

Als je huurt betaal je iemand voor het gebruik van de woning.  Terwijl als je koopt, betaal je zelf je eigendom af.  Iedere euro die naar de bank gaat is een euro die opzijgezet is voor later.  Wel rekening houden met de interesten die je mee betaald op je lening.

De woning is jouw eigendom

Niets geeft meer voldoening dan wanneer je je huis of appartement kan inrichten naar je eigen wensen en dan daarna kan zeggen “dit is allemaal van mij”.

De waarde verhogen van je huis.

woning kopen of huren

De huurprijs kan stijgen als je huisbaas beslist om je woning een make over te geven.  Wanneer je zelf eigenaar bent van je woonst en je doet veranderingen, word enkel je bezit meer waard, zonder er maandelijks extra voor te moeten betalen. Op deze manier zal de waarde van je woning verhogen, zodat als je ooit je huis wil verkopen, je er meer voor kan vragen.

Beslis je toch te verhuizen en moet je je huis verkopen, dan kunnen deze tips misschien helpen om sneller je huis te verkopen.

Read Previous

Huisdier op je bord!

Read Next

Veel voorkomende computerproblemen en hun oplossingen.

Most Popular