Een woning kopen of huren? Wat is de beste optie?

5 Redenen om een huis te kopen in plaats van te huren

Eigenwoningbezit was ooit een vanzelfsprekendheid voor gezinnen uit de middenklasse, maar de afgelopen jaren is het steeds moeilijker geworden om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Bovendien blijven de kosten van huisvesting de pan uitrijzen, waardoor het idee van een huis kopen minder betaalbaar is dan ooit. Maar, er is nog steeds een huis voor iedereen – of je nu huurt of koopt. Er zijn voordelen aan beide opties en er is veel om over na te denken.

Redenen om een huis te huren

Door het huren van een woning heb je meer flexibiliteit

Een woning huren geeft je flexibiliteit

Als je een woning koopt zit je hier in de meeste gevallen voor 25 jaar of meer aan vast in de vorm van een banklening.  Dit probleem heb je niet als je gaat huren.  Als je huurt kan je in theorie je koffers pakken en binnen 3 maanden ergens anders huren.

Door te huren bespaar je ook geld.

Strikt genomen betaal je inderdaad wel huur aan je huisbaas, en dit geld zie je zelf nooit meer terug, maar in de plaats daarvan krijg je wel dat de huisbaas verantwoordelijk is voor alle reparaties aan het gebouw. 

Stel je maar eens voor dat je dak moet gerenoveerd worden, of je hebt een nieuwe boiler nodig.  Deze kosten worden dan gedragen door de eigenaar.  Hierdoor hoef jij deze meestal dure reparaties niet te betalen

Huren als zekerheid bij een nieuwe relatie.

Als je voor de eerste keer met je (nieuwe) partner gaat samenwonen, is het misschien ook aangeraden om eerst een tijdje te huren.  Want voor elkaar leven is vaak makkelijker dan met elkaar leven.  Als de relatie dan zou stuklopen, zit je niet met de verkoop/verdeling van je aangekochte woning.

Een woning huren is veiliger dan een woning kopen

5 Redenen om een huis te kopen in plaats van te huren

De kans dat de huizenmarkt instort wordt met de dag groter.  Dit betekent dat als je nu een huis koopt van bijvoorbeeld €250.000, dit huis pakweg binnen 10 jaar nog maar €150.000 waard is.  Dit is een gigantisch verlies.

Voor het huren van een woning heb je geen groot kapitaal nodig.

Om een huis of appartement te kopen heb je al direct een aanzienlijk kapitaal nodig, terwijl je als huurder enkel maar een waarborgsom van meestal twee of drie maanden de huurprijs moet neerleggen.

Waarom kopen een betere optie is.

Je bent je eigen huisbaas

Als je huurt zit je vast aan heel wat regels, zoals de muur niet schilderen met felle kleuren, geen gaten maken in de muren, geen huisdieren … .  Als je een woning hebt gekocht, ben je vrij om te doen en laten wat je zelf wil.

Een lening afbetalen.

Als je huurt betaal je iemand voor het gebruik van de woning.  Terwijl als je koopt, betaal je zelf je eigendom af.  Iedere euro die naar de bank gaat is een euro die opzijgezet is voor later. 

Wel rekening houden met de interesten die je mee betaald op je lening.

De woning is jouw eigendom

Niets geeft meer voldoening dan wanneer je je huis of appartement kan inrichten naar je eigen wensen en dan daarna kan zeggen “dit is allemaal van mij”.

De waarde verhogen van je huis.

Waarom een huis kopen een betere optie is.

De huurprijs kan stijgen als je huisbaas beslist om je woning een make over te geven.  Wanneer je zelf eigenaar bent van je woonst en je doet veranderingen, word enkel je bezit meer waard, zonder er maandelijks extra voor te moeten betalen. Op deze manier zal de waarde van je woning verhogen, zodat als je ooit je huis wil verkopen, je er meer voor kan vragen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven