De zeven wereldwonderen van de klassieke oudheid

Van de Egyptische piramiden tot het beeld van Zeus in Olympia: deze zeven ontzagwekkende bouwwerken hebben onze wereld mede gevormd.

Wat hebben de zeven wereldwonderen uit de oudheid met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal een fascinerende, vaak over het hoofd geziene geschiedenis. Deze zeven plaatsen behoren niet alleen tot ’s werelds beroemdste attracties, maar bieden ook waardevolle lessen voor de bezoeker van vandaag.

Wat zijn de 7 wereldwonderen?

De zeven wereldwonderen.  Veel mensen hebben er al van gehoord, maar weinigen weten welke dit nu juist zijn.  De 7 wereldwonderen zijn bouw- en/of kunstwerken uit de klassieke oudheid die zoals de naam het zegt, als wonder worden bekeken.  

Deze zeven wonderen werden beschreven door verschillende schrijvers en geleerden uit die tijd, zoals naar grote waarschijnlijkheid Philon van Byzantium, en Antipater van Sidon.

Piramide van Cheops 

Het eerste en beroemste wonder is de Grote Piramide van Gizeh, die zich bevindt in de stad Gizeh, Egypte. Het is het oudste wereldwonder. Het is een groot, gladzijdig en zeer hoog bouwwerk dat volledig uit kalkstenen blokken is opgetrokken. De piramide bestaat uit twee vierkante structuren die met elkaar verbonden zijn door een doorgang.

Hangende tuinen van Babylon

Hangende tuinen van babylon als wereldwonder

De hangende tuinen van Babylon werden gebouwd door koning Nebukadnessar II. Hij gaf zijn arbeiders opdracht een enorme tuin te bouwen aan de oever van de rivier de Eufraat. Dit was een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.

De tuin bevond zich op de westelijke oever van de rivier en was omgeven door een massieve muur. Het was gebouwd met een terras van meer dan 100.000 vierkante meter. Er werd gezegd dat het de grootste kunstmatige structuur in de antieke wereld was. De tuinen waren ontworpen om op een bergketen te lijken.

Tempel van Artemis in Efeze

tempel van artemis is een van de zeven wereldwonderen

De tempel van Artemis in Efeze is een prachtig voorbeeld van hoe de antieke wereld haar steden bouwde. Dit is ook waarom hij bij een van de wereldwonderen hoort. De site is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven, en de Griekse tempel is nog steeds een indrukwekkend schouwspel. De tempel is een combinatie van de Dorische en Ionische orde.

De Dorische orde wordt gekenmerkt door massieve zuilen, terwijl de Ionische orde wordt gekenmerkt door sierlijke kapitelen. De tempel werd gebouwd tussen 515 en 449 v. Chr. en was gewijd aan de godin Artemis. Hij bevindt zich aan de westkant van de stad Efese. Deze tempel was de grootste in de antieke wereld.

Het duurde meer dan 30 jaar om hem te bouwen. De bouwmaterialen die voor de tempel werden gebruikt waren marmer, kalksteen en porfier.

Het standbeeld van Zeus in Olympia

Het standbeeld van Zeus in Olympia was een kolossaal standbeeld van de Griekse god Zeus. Het stond in de oude Griekse stad Olympia en was gewijd aan de Griekse god van de hemel, het weer en de vruchtbaarheid.

Het Zeusbeeld werd gemaakt door de beeldhouwer Phidias en gewijd in 438 v.Chr. Het was het grootste standbeeld van zijn tijd en zou meer dan 25 meter hoog zijn geweest.

Het beeld werd verwoest door een aardbeving in 267 AD en slechts een klein deel van de voet is vandaag nog over.

Mausoleum van Halicarnassus

Het eerste van de zeven wereldwonderen uit de oudheid is het Mausoleum van Halicarnassus. Dit is een belangrijke historische bezienswaardigheid in Turkije. Het bevindt zich in de stad Bodrum. Het mausoleum is een Grieks marmeren bouwwerk.

Het werd in de 4e eeuw v. Chr. gebouwd door de architect Hippodamus van Miletus. Het gebouw was oorspronkelijk ontworpen om de as van Alexander de Grote in te bewaren. Maar hij leefde niet lang genoeg om het te gebruiken. Hij stierf op 32-jarige leeftijd, slechts drie jaar nadat hij het Perzische Rijk had veroverd.

Kolossus van Rhodos

De Kolossus van Rhodos is een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. Dit was een reusachtig standbeeld van een man, gemaakt van brons. Het was meer dan 50 voet hoog en werd gebouwd door de Griekse architect Philo van Byzantium.

Het standbeeld was oorspronkelijk bedoeld om de Griekse god Poseidon voor te stellen. Het was het grootste standbeeld dat ooit in die tijd was gebouwd. Het werd echter later door brand verwoest. Vandaag de dag is het standbeeld een archeologische vindplaats die openstaat voor bezoekers.

Het standbeeld werd gebouwd als eerbetoon aan de Griekse god. Men geloofde dat het standbeeld geluk zou brengen aan de mensen. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. In plaats daarvan bracht het ongeluk aan de mensen die in het gebied woonden.

Pharos van Alexandrië

Phaors als wereldwonder

Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd werd. De Pharos werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus en heeft ruim 1650 jaar dienst gedaan. De Pharos van Alexandrië heeft daarmee veel verschillende culturen meegemaakt: de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren.

Dit bouwwerk wordt gezien als een van de zeven wonderen van de antieke wereld. De vuurtoren van Pharos in Alexandrië werd in de derde eeuw v. Chr. gebouwd door Ptolemaeus I Soter.

De vuurtoren werd in de zevende eeuw na Chr. door een aardbeving verwoest en in de negende eeuw na Chr. door de Arabieren herbouwd.

Een werk van velen

Het oudste werk op deze lijst werd gebouwd rond 1200 voor Christus. Deze wonderen worden beschouwd als de 7 grootste verwezenlijkingen op het gebied van architectuur, techniek en stedenbouw.

Het is verbazingwekkend hoeveel tijd, moeite en geld er in de creatie van deze meesterwerken is gaan zitten, zeker als je bedenkt dat ze niet door één persoon maar door velen zijn voltooid.

De meeste van deze monumenten werden gebruikt om de goden en helden van hun tijd te eren. Maar sommige werden ook gewoon gebouwd om gezien en genoten te worden.

Wil je weten hoe godsdiensten tot stand zijn gekomen? Lees dan het artikel dat we hierover geschreven hebben.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populair

Social media

Fivehunt is eigendom van en wordt beheerd door JeClaDesign.  JeClaDesign neemt deel aan Verschillende affiliate en advertentie programma’s. Deze programma’s bieden een manier om advertentiekosten te verdienen door te adverteren en te linken naar verschillende diensten en producten van derden.  

Lees Meer
Scroll naar boven